Haninges gröna skatter

Lars Magnusson vid Åbyån i Gullringskärret. Framför sig har han en klibbticka. ”Det är i och för sig ingen raritet utan en av Sveriges vanligaste svampar.”
Lars Magnusson vid Åbyån i Gullringskärret. Framför sig har han en klibbticka. ”Det är i och för sig ingen raritet utan en av Sveriges vanligaste svampar.”
Strutbräken i Gullringkärret.
Strutbräken i Gullringkärret.
Nya boken.
Nya boken.
I Haninge är natur­upplevelserna aldrig långt borta.

– Alla är inte natur­muppar som jag och åker långt ut i skärgården för att få upplevelser. De behöver nära områden där man inte går vilse, säger Lars Magnusson, aktuell med en guide till 24 smultronställen.

Vi har just kört igenom Jordbro. Få vet att Haninges egen regnskog, Gullringskärret, ligger bara några hundra meter från Södra Jordbrovägen.

Men för vår guide, Lars Magnusson, är området en pärla. När han bodde i Jordbro blev det många besök i den trolska skogen.

Vi parkerar vid Gullrings­vägen och vandrar ner mot Åbyån. ­Fågelsång hörs från alla håll, men också ett svagt brus från väg 73.

– Och där hördes pendeltåget. Det kan ju vara en trygghet att vi är så nära bebyggelsen för den som inte är van vid att vara i naturen. Är du vilse är det bara att gå mot tågljudet, säger Lars Magnusson.

På områdets lägsta punkt slingrar Åbyån fram. Längs vattendragets kanter trivs ormbunkar av arten strutbräken. De kan växa sig meterhöga.

– Det är ormbunkarna som ger området en regnskogskänsla, ­säger Lars Magnusson.

Tidiga vårar och blöta somrar kan stigarna lera igen. Annars är det ganska lättvandrat.

– Folk plockar svamp i området har jag sett, annars är det inte mycket människor här.

Det hoppas han nu kunna ändra på. Som författare till aktuella boken ”Vägvisare till naturen i ­Haninge” presenterar han Gullringskärret och ytterligare 24 av Haninges finaste naturområden. Det är den första guiden som kommit ut sedan 1987.

Den tidigare boken var han också med och skrev. Men bilderna var i svartvitt och flera av områdena från 1987 års upplaga är bortplockade.

– Naturavverkning och närhet till militärområden har gjort dem mindre attraktiva.

I den nya guiden presenteras bara områden som kan nås med offentliga färdmedel.

Gullringskärret har fler hemligheter än sin regnskogskänsla. Här finns flera källor som pumpar upp vatten ur marken. Men de kan vara svåra att upptäcka för ett otränat öga. Det handlar inte om några fontänliknande vattenpelare eller porlande brunnar. Lars Magnusson pekar på något som ser ut som en vattenpöl. Men vattnet har en roströd färgton.

– Det har runnit hit från en grusås i närheten. Färgen uppstår när järnavlagringar oxiderar med syret.

Källorna är lättast att upptäcka torra somrar. Då förstår man att vattensamlingen i en slänt inte kan ha uppstått genom regn.

– Man kan också se riklig växtlighet kring källorna. Där finns ofta dunmossa. Den känns igen på att den ser ut som små fingrar.

För inbitna naturmänniskor är Gullringskärret också rikt på sällsynta, så kallade rödlistade arter. Det finns mycket orörda döda träd och död ved i området – populära tillhåll för insekter och växter.

Lars Magnusson pekar ut en liggande trädstam, eller låga som är det korrekta namnet på ett sådant dött träd. Han berättar att ett 50-tal arter kan finnas bara på en sådan stam.

– Dessutom kan unga träd av samma art slå rot i stammen. De får näring av sin förälder och kommer åt det ljus som förälderns trädkrona tidigare skymde.

I ”Vägvisare till naturen i Haninge” finns också tips om blommor, svampar och fåglar för den specialintresserade. Men man behöver inte vara biolog eller jaga sällsynta arter för att få fina upplevelser, menar Lars Magnusson.

– Vanlig natur kan också vara vacker.

Fakta

Var med och räddade Tyresta

Namn: Lars Magnusson.

Ålder: 63 år.

Bor: Brandbergen.

Yrke: Museipedagog på Riksmuseet.

Arbetat som: Biologilärare i Haninge.

Favoritområde i Haninge: Tyresta. ”Jag jobbade för att Tyresta skulle bli naturreservat redan när jag var fältbiolog på 70-talet”

Aktuell: Med Boken ”Vägvisare till naturen i Haninge”, som givits ut av Haninge kommun. Boken kan hämtas gratis på alla Haninges bibliotek.