Hanna från Vallentuna gör Pippi på de sju haven

Flätor som står rakt ut är obligatoriska för Pippi.
Flätor som står rakt ut är obligatoriska för Pippi.
Hanna Holmgren plockar många vuxenpoäng just nu. Hon är fullbokad med jobb och i sommar gifter hon sig.
Men yrket har hon valt för att slippa bli stor, precis som Pippi Långstrump.
– Jag får leka hela dagarna, säger hon.

Om precis en vecka är det premiär för Pippi på de sju haven på Intiman, en ny musikalversion av filmen som hade premiär 1970. Hanna Holmgren, uppväxt i Vallentuna, gör huvudrollen och kommer att dra ett stort lass. Hon är på scen under nästan hela föreställningen.

– Pippi är underbar att få spela, säger Hanna Holmgren. Hon säger vad hon tänker och gör vad hon vill.  

Vid 28 har Hanna Holmgren redan etablerat sig som musikalartist och det senaste året haft stora roller i både Sound of Music och Les Misérables.

Pippi har hon redan gjort en gång, även om det då var en annan Astrid Lindgren-berättelse och i Falkenberg förra sommaren. Den här historien är betydligt mer fylld av äventyr. Pippi ger sig iväg till Söderhavet tillsammans med Tommy och Annika för att rädda sin pappa som blivit tillfångatagen av pirater.

– Det är fantastiskt spännande. Pippi har som magiska krafter och det är mycket spänning. Det kommer sjörövare. Vi flyger i en säng och kommer till Nordpolen. 

Manuset är överfört från filmen av regissören Kålle Gunnarsson och Georg Riedels och Jan Johanssons musik har fått nya arrangemang.

Det blir mycket äventyr i scenversionen av Pippi på de sju haven. Här har några sjörövare hamnat i fängelse.

– Det är mycket trummor, det blir så fräckt och de sparar inte på krutet. Och det blir tonartshöjning i Sjörövarfabbe. Det är underbart att få sjunga de här låtarna.

Hanna Holmgren växte upp i Ormsta, gick i Hammarbackskolan och sedan på musikallinjen på Tibble gymnasium. Därefter blev det den ”riktiga” musikallinjen på Balettakademin i Göteborg. 

Det är tufft att ta sig fram i musikalnischen, vad fick dig att våga?

– Jag tror att jag varit duktig på att följa hjärtat. Det har känts viktigt att få uttrycka sig. Och det här yrket är också ett sätt att slippa bli stor. Man får fortsätta leka hela dagarna. Viljan att vara i den världen har varit så stark, att få gå in i något annat och släppa sig själv en stund. 

Hanna Holmgren behöver inte ta krumelurpiller för att slippa blir stor. Hon kan fortsätta leka på scen. Här med regissör Kålle Gunnarsson.

Det var mormor och morfar som sådde fröet i henne. De hade ett eget band och satte upp julspel där hon och hennes bror fick vara med.

– Det började redan när jag var fem och sedan dess var jag väldigt säker på att det här ska jag göra. Jag älskar att sjunga, dansa och spela teater. I musikal slipper jag välja. Men det är klart att man bor i en resväska. Just nu bor jag hos mina föräldrar på Ekebyvägen och pendlar in till Intiman. Det är lyxigt för mig som annars bor i Göteborg att få hänga med mina föräldrar.

Sambon heter Thomas Pettersson. Honom träffade hon under utbildningen han är just nu på Göteborgsoperan.

– Så vi har lite distans just nu. Men så är livet.

Fakta

Vallentunabo som blivit göteborgare

Namn: Hanna Holmgren.

Ålder: 28 år.

Bor: I Göteborg med sin sambo Thomas Pettersson, som också är musikalartist. Medan hon har rollen som Pippi hos föräldrarna i Vallentuna.

Familj: Mamma, pappa och bror Linus Holmgren i Vallentuna. Gifter sig i sommar.

Gör: Musikalartist.

Aktuell: Spelar huvudrollen i familjemusikalen Pippi på de sju haven som har premiär på Intiman den 13 december och ska spelas fram till våren.