Hans saga blev rymdbok

Christer Fuglesang har fascinerats av rymden sedan han var barn. Nu hoppas han inspirera framtidens astronauter med sina sagor. ”Sista kapitlet är nästan bara fakta, så det gillar nog föräldrar också”.
Christer Fuglesang har fascinerats av rymden sedan han var barn. Nu hoppas han inspirera framtidens astronauter med sina sagor. ”Sista kapitlet är nästan bara fakta, så det gillar nog föräldrar också”.
Han är den enda svensken som varit i rymden.

Och den enda astronauten som skriver barnböcker.

Christer Fuglesang har förverkligat sina stora drömmar och känner sig redo att flytta hem.

18 mars 1965. Christer Fuglesang fyller 8 år och på tv:n hemma i Bromma visar Aktuellt bilder på den sovjetiska kosmonauten Aleksej Leonov som gör den första rymdpromenaden.

Där och då föddes en dröm hos den unga Christer Fuglesang om att få åka upp i rymden en dag. Och drygt 41 år senare blev det så hans tur att sväva i tyngdlöshet inuti rymdfärjan Discovery som första och enda svensk i rymden.

När Lokaltidningen Mitt i träffar Christer Fuglesang avslutar han sin hotellfrukost efter en global rymdkonferens i Stockholm. Annars bor han i Holland med sin fru och tre barn.

Och det är tack vare familjen som Christer Fuglesang numera kan sätta upp författare på sitt cv. Han har nyss gett ut barnboken ”Sifferplaneten” som är bok nummer två i trilogin om barnen Markus och Marianas äventyr i rymden.

– När barnen var små brukade jag berätta sagor för dem på kvällarna som handlade om rymden. Min fru sa då att jag borde skriva ner dem någon gång, berättar Christer Fuglesang.

Dinosaurier, utomjordingar, prinsar och prinsessor – alla ingredienser som kan tänkas förtrolla barn finns med i Christers böcker. En del är självupplevt, som när farbror Albert (uppkallad efter en viss Einstein) tappar verktyg i rymden och beskrivningar av hur jorden ser ut från rymden.

Christer Fuglesang skriver när han får en stund över: på flygplan, under jullov, sportlov och sommarlov. Han jobbar som forskare på European space agency (ESA) och står nuförtiden oftast med fötterna på jorden.

– Jag skulle gärna åka ut i rymden igen. Men det är nog någon annans tur nu, det är bara tolv personer per år som får åka – och oftast kineser. Fast kommer chansen igen tar jag den utan tvekan!

Sedan 1988 har Christer Fuglesang bott utomlands, bland annat i Ryssland, Tyskland och USA där han jobbat på NASA. Men så ofta det går reser familjen Fuglesang till sommarhuset i Stockholms södra skärgård. Och nu känner Christer sig redo att lämna Holland för Sverige.

– Det här är ju hemma, så kommer det alltid vara. Det är vackert och skönt, varken för kallt eller varmt. Vi kommer nog att flytta hem, kanske till Bromma och kanske redan nästa år. Jag kan jobba med rymdgrejer här istället, säger han.

Och kanske blir det fler sagor. I höst kommer Christer Fuglesangs tredje barnbok, ”Vattenvärlden”, ut. Förhoppningen är att böckerna ska bidra till framtidens astronauter.

– Jag tror att barn kan ha lättare att förstå rymden än vuxna. Barn accepterar saker. Varför faller saker nedåt? Jo, på grund av tyngdlagen. Varför finns den lagen? För att det är så. Barn tycker inte sådant är speciellt konstigt.

Fakta

Har galaktiskt rekord i frisbee

Ålder: 55 år.

Bor: I Holland och i Stockholms skärgård.

Yrke: Docent i partikelfysik.

Aktuell: Med barnboken ”Sifferplaneten” (Fri Tanke Förlag).

Familj: Frun Elisabeth och barnen Malin, Denise och Rutger.

Intressen: Segling, schack, sällskapsspel, skidåkning och Djurgårdens IF.

Läser: Populärvetenskap och science fiction. ”Och en svensk deckare emellanåt, Marklund och Guillou är bra”.

Övrigt: Blev 1978 svensk mästare i en frisbeegren som går ut på att hålla frisbeen i luften så länge som möjligt. Han har även kastat frisbee i rymden live i TV. ”Det blev galaktiskt rekord”.