Ann-Louise Hanson och dottern redo för melloyran

Ann-Louise Hanson och dottern Josefin Glenmark ser fram emot att göra melodifestivalen ihop. Mello Lidköping
Hemma hos mamma Ann-Louise trivs dottern Josefin, som får lite chiapudding som färdkost.
Melodifestivalaktuella Ann-Louise Hanson och dottern Josefin Glenmark-Breman älskar sin hyllingslåt till ”Lill-Babs”, men de tror ändå inte att låten vinner.
– Det finns inte ens på kartan, säger Josefin Glenmark-Breman.

För schlagerdrottningen Ann-Louise Hanson, som hittills spelat in över 600 låtar, fick musiken tidigt en stor betydelse i livet. Idolen var swingsångerskan Alice Babs.

– Jag lyssnade på Alice Babs och lärde mig jodla. Jag jodlade när jag var fem år.

Sex år gammal stod Ann-Louise Hanson på scen första gången och snart fick pappan skjutsa runt henne och hennes dragspelande bror till gigg efter gigg.

– Min bror blev så sur för jag fick alltid en chokladkaka i gage och han en lergök, berättar Ann-Louise med ett skratt.

Blev kompis med ”Lill-Babs” i tonåren

”Kärleken finns kvar” som Ann-Louise Hanson ska framföra i Melodifestivalens sista deltävling har en alldeles speciell betydelse för henne. Dottern Josefin Glenmark-Breman har varit med och skrivit låten som handlar om bortgångna vännen ”Lill-Babs”.

– När jag kom till Stockholm när jag var femton träffade jag både Siw (Malmkvist) och Barbro (Svensson) första gången. När Barbro fyllde 25 år förlovade jag och Bruno oss.

Ann-Louise Hanson och dottern Josefin Glenmark-Breman

Konstnär. Ann-Louise Hanson har målat tavlan, som hänger på väggen bakom henne och dottern Josefin Glenmark-Breman.

Ann-Louise Hanson och maken Bruno Glenmark, gifta sedan 53 år, bor i en ljus lägenhet med utsikt över hela Hägernäs strand i Täby. De flyttade dit efter många år på Franska rivieran och kom då nära barn och barnbarn.

– Ja, vi är väldigt tighta i familjen, säger Ann-Louise.

Familjen är musikaliskt bollplank

Dottern Josefin Glenmark-Breman, som sitter uppkrupen i en fåtölj bredvid mamma Ann-Louise när Lokaltidningen Mitt i hälsar på, är den enda av parets tre döttrarna som valt att jobba i musikbranschen även om det musikaliska örat gått i arv till alla.

– Vi sjunger ihop. Jag använder mina systrar som bollplank och spelar upp saker, berättar Josefin Glenmark-Breman.

Både Ann-Louise Hanson och dottern Josefin intygar att de älskar hela spektaklet runt Melodisfestivalen. Denna dag har Josefin en cool träningsoverall, men på lördag åker schlagerkostymen på.

– Det är tillåtet att ta på sig glitterkostym och boan när det är mellon, konstaterar Josefin.

Egen mello-chatt med Siw Malmkvist

Båda säger att de intensivt följer mello-konkurrenterna hemifrån tv-soffan och sms-slingan på mobilen går varm under varje deltävling, avslöjar de.

– Jag har en lång konversation med Josefin och en lång konversation med Siw under mellon, berättar Ann-Louise Hanson.

När Ann-Louise Hanson på lördag tävlar för tolfte gången är hon den artist som varit med flest gånger i Melodifestivalen, men faktum är att hon ännu inte har någon seger i bagaget. Hemma i tv-soffan är det dock mamma Ann-Louise som har lyckats tippa hem flest topplåtar i den interna familjefighten.

– Man måste gå igenom rutan. Det är viktigt, säger Ann-Louise Hanson.