Har apan som sitt vapen

Apan Totte jiddrar med fotografen medan Zillah snällt tittar in i kameran ... eller vem är det som gafflar egentligen?
Apan Totte jiddrar med fotografen medan Zillah snällt tittar in i kameran ... eller vem är det som gafflar egentligen?
Egentligen är Cecilia Andrén, aka Zillah, ganska blyg.

Med sin buktalarröst vågar hon ta ut svängarna ordentligt genom apan Totte.

– I bland känns det som att vi nästan går över gränsen, säger hon.

Voff, voff, VOFF! skäller det när vi ringer på hos Zillah och Totte. ”Hjälp, bara det inte är apan som skäller”, är första tanken som slår en. Många vittnar om hur omtumlande det kan vara att träffa den frispråkiga och kaxiga apan Totte.

Men så klart är det inte så. Det är Zillah som öppnar och den som skäller är familjens hund, den 12-åriga bichon frisétiken Tosca, som brukar vara hemma hos Zillah på dagarna.

Trots att Zillah och Totte har blivit något av ett begrepp – med Zillahs buktaleri som får folk att tjuta av skratt när Totte sätter igång med sina galna kommentarer och upptåg – så är han trots allt bara en tygapa och får husera instängd i en garderob när de är hemma.

– Jag är ganska normal och rätt så tråkig som mig själv. Jag vet inte riktigt var det där roliga kommer ifrån, det är något som händer bara, säger hon.

Zillah, eller Cecilia Andrén som hon egentligen heter, slog igenom som buktalerska med sin handdockeapa Totte som 18-åring, när hon vann första säsongen av tv-programmet ”Talang” 2007. Bara ett år senare vann hon ”World championships of performing arts” i Hollywood, som är världens största talangtävling. Sedan dess har det bara rullat på med uppträdanden i hela landet och deltagande i olika tv- och radioprogram under de senaste fem åren.

Under våren sände TV4 den fjärde säsongen av ”ApTV med ­Zillah & Totte”, en tv-show där duon bjuder in kändisar till studion och grillar dem med frågor. I sista programmet tog Totte reda på hur det är att gifta sig – genom att gifta sig med Zillah.

– Det var det konstigaste jag gjort. Kändes inte helt rätt att sätta på sig en vit bröllopsklänning och stå inför prästen och lova evig trohet till en apa. Men vi avslutade inslaget med att man faktiskt kan ta ut skilsmässa, säger Zillah.

Totte verkar inte heller ta äktenskapet så allvarligt. I senaste liveshowen som de kör, planerar han hur han ska gifta sig med Estelle, så att han kan bli kung en dag.

Just nu är duon aktuella med en ny låt, ”Vill det du får till”, som är skriven av Wille Crafoord. Zillah, som hade musikinriktning både på mellanstadiet och gymnasiet, har alltid tyckt om att sjunga, och skulle gärna testa att stå på egna ben någon gång, utan apan.

Men än så länge är det genom Totte som hon tar sig fram. Eller genom sin egen särskilda förmåga rättare sagt.

Zillah är en av världens bästa kvinnliga buktalere, och man tänker inte på att hon faktiskt pratar konstant när de kör på.

Är det inte hon själv som pratar så är det buktalarrösten i egenskap av Totte som är igång.

– Det är himla underligt egentligen. Det slår mig ibland när jag pratar med Totte, trots att det är jag själv som är rösten, säger Zillah.

Den där dubbla personligheten är något Zillah har funderat på.

– I grunden är jag en ganska blyg person som alltid har varit mån om att inte göra fel. Med Totte kan jag agera på ett betydligt friare sätt. Men det är inte så att jag passar på att säga det jag egentligen vill genom Totte, som en del tror.

I bland känner hon att hon nästan går över gränsen när de uppträder.

– Som tur är så blir Totte nästan alltid ursäktad. Han är trots allt bara ett litet gosedjur.

Kändes inte helt rätt att sätta på sig en vit bröllopsklänning och stå inför prästen och lova evig trohet till en apa.Zillah

Fakta

Zillah

Namn: Cecilia Andrén, känd som duon ”Zillah & Totte”.

Ålder: 23 år.

Bor: Traneberg. Flyttade hemifrån huset och familjen i Danderyd till sin första egna lägenhet för ett år sedan.

Yrke: Buktalere, program-ledare. Pluggar journalistik.