Här är bästa bokreafynden på Södermalm

Både gamla klassiker och nyare författarförmågor går att hitta i bokhögarna med rea på Söderbokhandeln.
Både gamla klassiker och nyare författarförmågor går att hitta i bokhögarna med rea på Söderbokhandeln.
Efterlängtad av vissa – kommersiellt jippo tycker andra.

Nu har bokrean dragit i gång.

Mitt i har kartlagt var på Södermalm du kan göra dina reafynd.

Tidigt på onsdagsmorgonen öppnade bokhandlarna sina dörrar för att släppa in den trofasta klungan som hängde på låset till årets bokrea – som startar i dag.

Här på Södermalm finns det ett relativt gott utbud av bokhandlar, allt från stora drakar som Akademibokhandeln till mindre affärer som Bokslukaren på Mariatorget.

Mitt i Södermalm har ringt runt till affärerna för att karlägga deras bokreor – så att du som Södermalmsbo vet var du ska gå för att göra de bästa fynden för just dig.

Söderbokhandeln på Götgatsbacken har man som tidigare år 30 procent på det ordinarie sortimentet, förutom nedsatta titlar från både de större och mindre förlagen.

– Det var folk utanför och väntade redan klockan sju i morse, säger Anna Gillinger, som driver bokhandeln.

Bysis bok och papper på Bysistorget har också 30 procent på det ordinarie boksortimentet.

– Vi har egentligen ingen egentlig bokrea. Det går inte att konkurrera med de stora som Akademibokhandeln om samma inköpspriser, säger Curt Widehagen, ägare.

Hans bästa boktips på rean är Nobelpristagaren Svetlana Alexievichs böcker.

– Här är de till och med billigare än på Akademibokhandeln.

Det finns tre Akademibokhandlar på Södermalm, en i Skrapan, en i Hornstull och en i Ringen. Butikskedjan rear såväl skönlitterära böcker som fackböcker.

– Det är allt mellan himmel och jord, säger Christian Modig, butikschef på Akademibokhandeln på Ringen.

Deckare är kanske inte helt oväntat en storsäljare, då de säljs för 69-79 kronor. Det innebär en stor prisskillnad från ordinarie pris på 229 kronor.

På S:t Paulsgatan ligger S:t Pauls bok- och pappershandel. Anneli Nordenskiöld driver butiken och har 30 procent på det ordinarie sortimentet förutom nedsatta priser på bland annat lyrik, barnböcker och Stockholmiana.

– Mitt boktips på rean är inspelningar av poeter som läser själva, vilket är min specialitet.

Barnböcker som specialitet har Bokslukaren som ligger vid Mariatorget. Där finns dels den klassiska rean, med böcker som trycks upp enbart för bokrean och böcker från förlagens restlager. Men här reas även handplockade titlar från sortimentet. Ellen Karlsson, delägare, tipsar om två högläsningsböcker som finns på rean. Dels Frida Nilssons bok Hedvig för 6-9-åringar och Ulf Nilsssons bok Pappa och Jag för barn från fyra år.

– Det finns inte så många kapitelböcker för så pass små barn.

I Gamla stan ligger SF-bokhandeln, med inriktning på Science Fiction.

– Vi rear ut både vårt ordinarie sortiment och har tagit in speciellt till rean. Det är en blandning, säger Linda Borgström, marknadsansvarig i butiken.

Hon tipsar om John Bauers förtrollande sagovärld och Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman

Vid Medborgarplatsen ligger the English Bookshop, som inte har någon traditionell svensk bokrea. Men på fredag ska butiken ändå ha en egen variant på rea, med ett erbjudande.

– Vad det är avslöjar vi först då, säger Julia Gillberg, butiksansvarig.

Någon traditionell rea har inte heller Konst-ig Konstbokhandel, på Åsögatan.

– Vi brukar inte ha en rea eftersom vi är en specialbokhandel. Bokrean är ju förlagens rea, inte handlarnas. Våra konstförlag arbetar inte som de andra förlagen, säger Charlotte Ekbom, delägare.

Trots att butiken inte har traditionell rea finns det ändå titlar som är nedsatta.

Stockholms studentbokhandel på Blekingegatan har ingen bokrea.