Här är julens godaste kaka

Mitt i tog hjälp av prisbelönta bagarna Cecilia Andersson och Susanna Söderman när bästa pepparkakorna skulle utses.
Mitt i tog hjälp av prisbelönta bagarna Cecilia Andersson och Susanna Söderman när bästa pepparkakorna skulle utses.
Nyåkers hjärtan  Cecilia: ”Finast, doftar mycket, knäckig i smaken och smälter i munnen på ett bra sätt.”  Susanna: ”Bäst kryddad, bästa valet för den som vill att pepparkakan ska smaka mycket.”
Nyåkers hjärtan Cecilia: ”Finast, doftar mycket, knäckig i smaken och smälter i munnen på ett bra sätt.” Susanna: ”Bäst kryddad, bästa valet för den som vill att pepparkakan ska smaka mycket.”
Annas original  Cecilia: ”Fin form och ganska söt.”  Susanna: ”Väldigt krispig i konsistensen.”  Kung Oscar, Göteborgs kex  Cecilia: ”Hade vi betygsatt förpackningen hade den fått toppbetyg.”  Susanna: ”Bra smak, fin färg, synd att den är rund.”  Välkryddade peppar­kakor, ica  Cecilia: ”God, lite brödig smak.”  Susanna: ”Tunn, spröd och jämnbakad.”  Änglamark, coop  Cecilia: ”Väldigt liten, mer som ett smakprov än en riktig pepparkaka.”  Susanna:”Smakar inte så mycket, tråkig form.”  Julboden, Lidl  Cecilia: ”Väldigt mild, smakar nästan ingenting.”  Susanna: ”Gillar att den är lite tjockare, men stör mig på att den inte smakar något.”
Annas original Cecilia: ”Fin form och ganska söt.” Susanna: ”Väldigt krispig i konsistensen.” Kung Oscar, Göteborgs kex Cecilia: ”Hade vi betygsatt förpackningen hade den fått toppbetyg.” Susanna: ”Bra smak, fin färg, synd att den är rund.” Välkryddade peppar­kakor, ica Cecilia: ”God, lite brödig smak.” Susanna: ”Tunn, spröd och jämnbakad.” Änglamark, coop Cecilia: ”Väldigt liten, mer som ett smakprov än en riktig pepparkaka.” Susanna:”Smakar inte så mycket, tråkig form.” Julboden, Lidl Cecilia: ”Väldigt mild, smakar nästan ingenting.” Susanna: ”Gillar att den är lite tjockare, men stör mig på att den inte smakar något.”
Ska du köpa pepparkakor i matbutiken ska du köpa Nyåkers hjärtan.

I alla fall enligt Cecilia Andersson och Susanna Söderman, båda prisbelönta bagare.

Men fler kakor får höga betyg i Lokaltidningen Mitt i:s pepparkakstest.

Ja, det finns ju en del att stå i inför julen. Du ska köpa gran, baka lussekatter, rulla köttbullar, fixa julklappar, rota fram julpynt och svära över julbelysningen som aldrig fungerar. Så när du står i trängseln i varuhuset och svetten rinner nerför ryggen och inser att du har glömt att sätta pepparkaksdegen kan det vara skönt att veta att det finns en utväg: peppar­kakor i burk.

För att veta vilken av de färdigbakade som smakar bäst tog Lokaltidningen Mitt i hjälp av två experter. Den ena av dem heter Cecilia Andersson och är chefskonditor på Tössebageriet på ­Östermalm. I mitten av oktober utsågs hon till Årets konditor.

Den andra experten heter Susanna Söderman. Hon arbetar på Magnus Johansson bageri i Hammarby sjöstad och i år tog hon hem både SM-guld och EM-guld när unga bagare gjorde upp om segern.

Hur ska en god pepparkaka smaka?

– Jag tycker att den ska vara väldigt kryddig, spröd och tunn, säger Cecilia Andersson.

– Jag håller med, förutom det där med tunnheten. För min del får en pepparkaka gärna vara lite tjock, jag gillar när man får bita till lite, säger Susanna Söderman.

De är överens om att köpta pepparkakor helst ska vara hjärt­formade, men tycker att blomsterformen också är okej.

Ingen av dem gillar smaksatta pepparkakor, så varianter med apelsin, choklad, mandel eller liknande går bort. Däremot äter de gärna pepparkakor med ost på.

Hur ska man göra om man vill piffa upp en färdigbakad variant?

– Man kan förstås ha kristyr på, kanske med en hård kant omkring och sedan täcka kakan med mjuk kristyr, säger Cecilia Andersson.

– Eller experimentera lite. Man kan till exempel doppa i choklad och strö lite pistage över, det är roligt när man bakar med barn, barn älskar att strö saker.

Mitt i:s pepparkaksprovning genomförs som ett blindtest. De två jurymedlemmarna har ingen aning om vilken tillverkare som står bakom vilken pepparkaka. Susanna Söderman och Cecilia Andersson tuggar och luktar, tittar och känner. Mellan varven dricker de vatten för att rena smaksinnet och så tuggar de igen.

Efter idogt knaprande och antecknande står till slut Nyåkers hjärtan som segrare av de sju testade varianterna. Den tar hem segern för sin rika pepparkakssmak och sin fina konsistens och betyget blir 4 av 5.

– Hade de bakat den på riktigt smör tror jag att den hade kunnat få full pott, säger Susanna Söderman.

Sämst i testet blev Julbodens pepparkakor, från Lidl.

– De ska ha plus för att de bakat på riktigt smör och utan onödiga tillsatser. Men de verkar ha snålat på kryddorna, den smakar nästan ingenting, säger Cecilia Andersson.