Här är paret som gjort Salem festligt

Paret framför den gula trävillan som är välkänd i Rönninge. Under ett års tid kom besökare till huset och var nyfikna på hur paret byggt om. Paret tycker att trädgården genom husets historia är en naturlig samlingsplats för evenemang.
Paret framför den gula trävillan som är välkänd i Rönninge. Under ett års tid kom besökare till huset och var nyfikna på hur paret byggt om. Paret tycker att trädgården genom husets historia är en naturlig samlingsplats för evenemang.
PIngisbord och lektorp för barnen som kommer till Rönninge Musikfest.
PIngisbord och lektorp för barnen som kommer till Rönninge Musikfest.
Ulrika Bergdahl.
Ulrika Bergdahl.
Rickard Broberg.
Rickard Broberg.
Ulf Callius.
Ulf Callius.
Adib Chabo.
Adib Chabo.
Tove Wiksåås.
Tove Wiksåås.
"Gigge" från Ever Green Jazz Trio.
"Gigge" från Ever Green Jazz Trio.
Sedan paret Susanne och Alexis flyttade till Rönninge har de byggt scen i sin egen trädgård och piggat upp Salem med flera fester och arrangemang.

I helgen ordnar de för första gången Rönninge Musikfest - en minifestival med både musik och konst.

– Vi gillar att hitta på saker helt enkelt, säger Alexis Ferrer Colas.

Paret som tidigare bott i Solna slog ned sina pålar i Rönninge för tre år sedan i ett stort gult trähus som tidigare varit både församlingshus och kommunkontor. Sedan dess har paret på Centralvägen blivit lite av centralfigurer i Salems kulturliv genom att arrangera och medverka i både konstrundor, fester och andra evenemang, inte sällan i parets trädgård som tidigare var igenväxt med träd och sly.

– Det behövs egentligen inte så mycket för att det ska få genomslag i Salem. Det händer ganska så lite här annars, säger Susanne Ferrer Graham försiktigt.

Huset och trädgården på Centralvägen 2 i Rönninge är i dag både hem för familjen, familjeföretaget Grafikpunkten och evenemangsplats. När Mitt i Botkyrka Salem besöker dem har de börjat ställa i ordning trädgården som ses från köksfönstret för ännu en tillställning öppen för allmänheten – gammal som ung. Idén till Rönninge Musikfest såddes vid konst- och kulturrundan Lilla K-rundan då bland andra kören Rönninge Rabarber framträdde i parets trädgård.

– Vi lyssnar mycket på vad folk efterfrågar, förklarar Susanne.

På lördag efter Salemdagen i Skönviksparken sätter musikfesten i gång med uppträdanden under två kvällar. Medverkar gör bland andra Rickard Broberg, Ulrika Bergdahl och Adib Chabo som väl mest är känd som skomakaren vid Rönninge Torg annars.

Musikerna uppträder på scenen i parets trädgård. Det som tidigare var en plats igenväxt av träd och sly är nu förvandlad till festplats. De avverkade träden har blivit en del av scenen som Alexis byggt. Även bardisken är enkel och byggd i sann återanvändningsanda.

– Det är inte så svårt för oss att ordna saker. Vi har det mesta här för arrangemang nu, säger Alexis.

Förutom Rönninge Musikfest som är tänkt att bli årligen återkommande, har paret varit med och startat Lilla K-Rundan, arrangerat getingutställning med grannen Urban Wahlstedt, och kubansk fest på Folkets Hus. I början av augusti var trädgården plats för ”Sommarkul i Salem” som kulturpedagogen Camilla Olsson arrangerade i trädgården med hjälp av Susanne och Alexis.

– Och nästa år kommer det att bli en stor kubansk fest här i trädgården, säger Alexis som är född på Kuba.

Första avtrycket i Salems kulturliv gjorde nog paret ändå när de satte ihop en väggalmanacka med konstnärer från kommunen. Almanackan som trycktes genom familjeföretaget Grafikpunkten gav upphov till en konstutställning på Gluggen där flera konstnärer ställde ut tillsammans.

– Folk som flyttar in till Salem lär sig var man handlar och så. Men jag frågade runt lite, och folk visste inte vad det fanns för konstnärer i kommunen, säger Susanne Graham.

Sedan dess har det rullat på. Paret hade haft sikte på Rönninge ett tag av familjeskäl, men köpet av det stora gula trähuset på Centralvägen är nästan som tagen ur en dröm.

– Det låter kanske flummigt.., säger Susanne trevande och lite generat.

Sedan berättar hon hur de tidigare missat att köpa huset som legat ute till försäljning. Men huset kom ut till försäljning igen.

– Jag drömde en natt att det var till salu. Och när jag tittade dagen efter så hade det kommit ut till försäljning dagen innan, säger Susanne.

Sedan dess har både parets liv och Salems kulturliv förändrats.

Läs mer: Budgeten för Salemdagen 50 000 kronor

Fakta

De uppträder på Rönninge Musikfest

Lördagen den 27 april

Tove Wiksåås och Ulf Callius – tillsammans med Ever Green Jazz Trio

Adib Chabo – libanesisk musik på intrumenten Oud och Tablas

Rickard Broberg Trio (Lovar musik efter publik)

Söndagen den 28 april

Ulrika Bergdahl – singer songwriter Americana tillsammans med Elin Lindberg på fiol och kör

Rickard Broberg Trio – Rickard som är känd festfixare i Botkyrka lovar musik efter publik.

Källa: Rönninge Musikfest