Här blir gamla saker till nya

Katherine Hultman Eriksson på kulturföreningen håller i utställningen om återvinning i Skogås centrum nu på lördag. ”Jag vill få folka att sluta slänga och använda fantasin i stället”, säger hon.
Katherine Hultman Eriksson på kulturföreningen håller i utställningen om återvinning i Skogås centrum nu på lördag. ”Jag vill få folka att sluta slänga och använda fantasin i stället”, säger hon.
Väskor av kaffepåsar. Smycken av gamla ­silverbestick. Tras­mattor av utslitna jeans. Du kan återvinna allt, menar ­kulturföreningen Lyktan.

På lördag börjar Skogås­bornas utställning om hur du kan göra gamla saker till nya.

På Lyktans lokal i Skogås centrum droppar besökare in. Flera vill ­bidra till utställningen om återvinning. Katherine Hultman Eriksson som arrangerar utställningen har aldrig gjort något liknande.

– Jag fick idén i oktober. Eftersom jag håller på med hantverk och använder mig av gamla saker så fick jag ett infall. Varför inte ha en utställning om återvinning? ­säger hon.

Enligt Naturvårdsverkets senaste statistik från 2012 producerar svensken 439 kilo avfall per person och år. Det är en ökning med fyra procent eller tio kilo jämfört med år 2010.

– Det slängs alldeles för mycket tyvärr, säger Katherine Hultman Eriksson.

Hon själv är en flitig åter­vinnare och har haft flera kurser om hur man kan göra väskor av gamla kaffepåsar.

Nu på lördag är det vernissage för utställningen mellan klockan 12 och 16.

Vad kommer vi att få se?

– Vi kommer bland annat att ha fina ramar och speglar som är gjorda av gamla fönsterramar. Och trasmattor som är gjord av gamla kläder, och smycken av gamla dragkedjor, säger Katherine­ Hultman Eriksson.

I Trångsund ska en av utställarna göra olika fat av gamla fönsterglas, en annan vill visa upp sin sittpuff gjord av petflaskor.

– Jag har en annan som vill göra skulpturer av skrot, som plåt. Det finns inga gränser till vad du kan göra med gamla saker, det är bara att låta fantasin flöda. Gamla jeans och kattmats- och hundmatspåsar kan bli fina väskor och av gamla silverbestick kan du göra fina smycken av.

Förutom att visa hur lätt det är att återvinna har utställningen ett ­annat syfte.

– Det här är ett sätt att få tips och idéer för oss på Lyktan om vad vi kan ha kurser och cirklar om. Det är många som har hört av sig och vill vara med. Jag blev förvånad men glad att flera män har hört av sig och vill ställa ut. Det visar att den här typen av utställning berör alla och att det är viktigt att värna om miljön, säger Katherine Hultman Eriksson.

Utställningen pågår till den 9 april.