Här får unga hjälp att göra film

Emma, Johannes och Gabriel har gjort film med stöd av medieverkstaden på Fanzingo.
Emma, Johannes och Gabriel har gjort film med stöd av medieverkstaden på Fanzingo.
Kamerorna, bandspelarna och studion är på plats. Coacher likaså.

På torsdag kan ungdomar komma till öppen verkstad på Fanzingo och få hjälp att göra film, radio och musik.

Gabriel från Alby spelar upp en musikvideo han och hans kusin Johannes delvis fått hjälp av Fanzingo med att göra. Videon som innehåller scener från Slagsta med E4 i bakgrunden osar proffsighet och ger ytterligare en dimension till deras soul- och rnb-doftande låt ”You Give Me Something” som han och Johannes gjort under namnen ”Gabriel Lion Dux” och ”Base Dux”.

Lokaltidningen Mitt i träffar 19-årige Gabriel och Johannes i Fanzingos lokaler som ligger på Subtopia-området i Alby. I rummet bredvid sitter Tullingebon Emma Käll och lägger på musik till en stämningsfull dokumentär som blivit nominerad till Vårrullen, Stockholms stora filmfestival för unga filmare. Filmen ”Vi går i barndomens spår” är en tillbakablickande historia hon gjort tillsammans med sin syster Lovisa.

– Vi har också gjort en konstfilm om mardrömmar. Där har vi använt vår egen kamera, men klippningen har vi gjort på Fanzingo där vi också fått stöd och råd, säger hon.

På torsdagar har Fanzingo öppen medieverkstad i Alby. I lokalerna finns kameror, bandspelare och rum för inspelning av musik och klippning av radio och film.

– Det brukar komma mellan 5 och 30 personer, både folk som varit här förr och nya, säger projektledaren Annika Karlsson.

Men Fanzingo har också uppsökande verksamhet. Förra veckan besökte de BoCenter i Norsborg och projektet ”Kvinnor i centrum”, där de visade deltagarna hur man gör radio. Idén bakom Fanzingo är att hjälpa och inspirera unga och människor som normalt sett inte hörs i mediebruset att nå fram med sitt budskap och sin kreativitet.

Förmodligen känner inte alla besökare på Fanzingo till den demokratiska tanken bakom verksamheten. Men kanske sätter Gabriel ord på vad det handlar om:

– Tidigare visste jag ingenting om videoredigeringsprogrammet Final Cut. Nu kan jag det i princip utantill. Och att vi får låna utrustning gör det möjligt att dela med mig av det jag har inom mig.

Fakta

Öppet varje torsdag

Fanzingo i Alby har öppen medieverkstad varje torsdag klockan 17–20.

Målgruppen för verkstaden är ungdomar mellan 13 och 25 år.

Källa: Fanzingo