Här går du i Xet:s fotspår

Guiden Claes Åhnstrand visar bilder och berättar om platser från Xet:s liv. Här på cykelvägen nära Tumba centrum låg Sven Erixsons barndomshem. I bakgrunden syns korsningen vid Dalvägen.
Guiden Claes Åhnstrand visar bilder och berättar om platser från Xet:s liv. Här på cykelvägen nära Tumba centrum låg Sven Erixsons barndomshem. I bakgrunden syns korsningen vid Dalvägen.
Målningen i gallerian.
Målningen i gallerian.
Av det Tumba som Sven Xet Erixson växte upp i finns i dag inte mycket kvar.

Men än i dag växer de blomarter som den store målarens mamma planterade i skrevorna i bergväggen i Tumba centrum.

Det drar ihop sig till en ny Xet-vandring. En av två guider är Botkyrkas tidigare kommunalråd Claes Åhnstrand.

Trots att vandringen går genom ett totalförändrat Tumba får deltagarna på en bild av Xet som person och det Tumba där han växte upp i början av 1900-talet.

– Det är Sven Xet Erixson som står vid vagnen, säger Claes Åhnstrand och pekar mot den förstoring (se lilla bilden) som hänger ovanför en bänk inne i gallerian i Tumba centrum.

Bilden föreställer Tumba förr och den lille Xet står nedanför Oscar Strömblads måleri som låg på nuvarande Gröndalsvägen.

Hos målarmästaren började Erixson som lärling när han var 14 år gammal och här fick han lära sig dekorationsmåla hus och vagnar.

I bilden ses bland annat också missionshuset Tabor där Xet gick i söndagsskola.

– Det här var en förändringstid. Tumba började förvandlas från den slutna bruksmiljön till ett begynnande förortssamhälle till ett växande Stockholm. Under den här tiden började hantverk­are flytta hit som hade sin utkomst i Stockholm och inte i bruket.

I bilden finns även ett lok, och innan Claes Åhnstrand tar vandringen upp till platsen där Oscar Strömblads måleri låg går turen förbi Tumba station.

Här, innanför spärrarna, finns en bild av målaren som skildrar en kupé i tredje klass.

När Sven Erixson var ung gick han i skola i Stockholm på dåtidens motsvarighet till Konstfack.

– Ungefär 45–50 minuter tog en resa in till Stockholm då, säger Claes Åhnstrand.

Tåg går att hitta i många av målningarna. Till och med i en av monumentalmålningarna som finns i Heliga korsets kapell – ett begravningskapell på Skogskyrkogården.

I dag går en cykelväg på platsen där Xet:s barndoms hem låg. Huset låg utefter det som en gång var Tumbas centralgata. I dag är kvarteret borta. Bara blommorna vittnar om det som en gång var Xet:s hem.

– Här i skrevorna kan du se en del blommor som inte är vilda växter. Det är sannolikt växter som finns kvar från Xet:s tid, berättar Claes Åhnstrand.

Vandringen går sedan via den plats där Oscar Strömblads måleri en gång låg och avslutas sedan sydväst om Tumba centrum.

På Gröndalsvägen låg Metropolbiografen, i folkmun kallad Kvistoperan.

Xet gjorde dekorationer till biografen som hans far var med och drev.

– Jag var med och försökte rädda biografen. Men dekorationerna är bevarade och finns nu uppsatta i aulan på Tumba gymnasium, säger Claes Åhnstrand.

Sven Xet Erixson.Foto: Xet-sällskapet

Fakta

Guidetider

Torsdag den 24 maj klockan 18 håller Xet-sällskapet en ny vandring.

Sedan dröjer det till den 18 september innan det är dags för nästa offentliga vandring.

Vandringarna är gratis.