Här hålls Kungen vid liv

Många skivor är inramade.
Många skivor är inramade.
Elvis lever. Åtminstone i Järfälla. Ulf Persson och Åke Flodin driver Sveriges officiella Elvis Presley fan club och håller ”The king” vid liv.

Ulf Persson har fått frågan många gånger.

– Vad som fascinerar med Elvis? Jag brukar säga att det bara är att sätta på en platta av honom och lyssna. Då förstår man.

I augusti är det 35 år sedan den amerikanska sångaren, vars röst trollband en hel värld, dog. Men hans liv och musik väcker fortfarande intresse. För Ulf och hans mångårige vän Åke Flodin är han lika bra som första gången de hörde honom.

– Jag var hemma hos en kompis, vars syster hade en grammofon, minns Ulf.

– En dag när hon inte var hemma smet vi in på hennes rum och lyssnade på ”Tutti frutti”. Och sedan lyssnade vi om och om igen. Jag hade aldrig hört något liknande. Det var så häftigt att jag blev alldeles chockad. Det var en ”knockout”. Och när man sedan fick se honom röra sig, då kom nästa smäll.

Åkes intresse för Elvis Presley avslöjas så snart man kliver innanför dörren till hans hus.

Kylskåpet är uppifrån och ned fyllt med magneter föreställande Elvis välkända leende och poser. På trappstegen ligger kuddar, klistermärken och CD-skivor med Elvis ansikte. På väggen hänger målningar av den stora idolen.

I ena rummet på övervåningen där Ulf Persson och Åke Flodin nu sitter, täcks ännu en vägg av målningar, och den riktigt hängivna Elvisfantasten kan nog placera dem efter årtal. I ena hörnet står två stora Elvispappdockor, på bordet en askkopp, tändsticksask och tändare med Elvis ansikte eller namn. I soffan ligger två kuddar med Elvis ansikte på, på det lilla soffbordet i hörnet står två vinflaskor med Elvisetiketter och glasunderlägg med Elvismotiv. Vid stereon i samma rum ligger LP-plattor och ännu fler CD-fodral.

Det hela liknar ett museum.

– Jag har nog lagt ner ett par tusen kronor på det här, säger Åke, som även beräknar att han har besökt Elvis hemstad Memphis uppemot 25 gånger.

Planen var att de båda skulle vara på plats när Elvis skulle uppträda i Europa under 70-talet.

– Han skulle antingen till Paris eller London. Sådana resor var dyra på den tiden, men det spelade ingen roll – vi skulle dit.

I stället möttes de av löpsedlar om att Elvis hade avlidit, och Ulf, som till vardags arbetar som körskolelärare, minns även denna dag.

– Jag hade en körlektion och körde förbi Brommaplan när jag fick syn på löpsedlarna. Med stora feta bokstäver stod det ”Elvis död”. Det var en riktigt tung dag.

I rummet intill har han och Ulf sin redaktion. Det är härifrån som de, tillsammans med andra inbitna Elvisfans runt om i landet, sköter arbetet med Sveriges officiella Elvis fan club. Fem gånger om året ger de ut ett nummer av Tidsskriften Elvis.

Inne på redaktionen hänger ett signerat foto av Scottie Moore, mannen som kompade Elvis Presley i början av hans långa karriär.

– Vi träffade honom när han var på Elvismässan i Västerås, både år 1992- och 93. Det är det närmsta vi har kommit Elvis, säger Åke.

LP-sivan ”Loving you” från 1957 är en av Ulf Perssons mest värdefulla Elvisprylar.

Åke Flodin har varit ordförande för fan cluben sedan 1990. Tillsammans med kompisen Ulf Persson ger han ut Tidskriften Elvis fem gånger om året.

Fakta

Lokaltidningen Mitt i testar Ulfs och Åkes Elviskunskaper:

När föddes Elvis?

Ulf: 8 januari, 1935 i Tupelo, Mississippi. Åke: Halv sex på morgonen. Han var född tvilling, men hans bror dog kort efter födseln.

Och när dog han? Ulf: 16 augusti 1977, i Memphis, Tennessee.

Vilket år gav han ut sin första skiva? Åke: Den hänger där (pekar på väggen bakom sig). Juli 1954.

Mellan 1969 och 1977 gav Elvis mer än 1 100 konserter. Den mest uppmärksammade var ”Aloha from Hawaii” varför? Åke: Han gjorde den utan ersättning till förmån för Kui Lee’s cancerfond.

När Elvis en dag såg en skylt utanför Memphis recording service,där det stod ”inspelning av skiva 4 dollar”, tog han chansen. Vad lär han ha svarat när sekreteraren frågade vem han sjunger som: Åke: I don’t sound like anyone. Ulf: Sedan frågade sekreteraren ”vad sjunger du då”. Elvis svarade ”I sing everything”.

Fakta

Namn: Åke Flodin

Ålder: 65

Bor: I Viksjö

Favorit Elvis-låt: Favoritlåt? Svårt! Men jag tar ”Good Luck Charm”.

Namn: Ulf Persson

Ålder: 65

Bor: I Jakobsberg

Favorit Elvis-låt: ”Omöjligt att svara på, men om jag måste välja: ”Suspicious Minds”.