Här hänger Olles kalsonger

I Vaxholms fästning kommer sommarens turister att kunna se en ovanlig utställning.

Olle Magnusson från Huddinge har köpt gamla militära långkalsonger som han färgat och hängt upp inne i ett av tornen.

”Hängde kalsonger i sent igår, ringer dig när jag kommit ur duschen!”, skrev Huddingekonstnären Olle Magnusson i ett mejl när Lokaltidningen Mitt i försökte nå honom för att fråga varför långkalsonger är på tapeten just nu.

Slutligen lyckas vikontakt med konstnären, vars telefonsvarare har meddelandet ”Svarar jag inte så är jag ute och paddlar eller vandrar i fjällen”.

– Jag var faktiskt ute vid Vaxholms fästning och fixade med utställningen, det har varit en del att göra där, säger han.

Och där inne i det runda kruttornet hänger de, 130 par glatt färgade militärlångkalsonger.

”Army of Lovers” heter utställningen.

– Det var en som sa till mig att skulle militären ha haft de här färgerna på sina långkalsonger så hade vi aldrig haft några krig, säger Olle Magnusson och skrattar.

Varför blev det just långkalsonger?

– De passar fint där i fästningen, de har en anknytning till platsens historia. Första riktiga kalsong­skulpturen gjorde jag i Luleå under en utställning när det var 25 grader kallt ute. Då byggde jag och min dotter två fem meter höga pyramider av frysta långkalsonger, de blev som kort i ett korthus.

Långkalsongerna i tjock bomull som Olle Magnusson köpt denna gång är begagnade och har använts av militären. Ett perfekt inslag för sommarturisterna, anser han.

– De är ett väldigt fint kruttorn vid fästningen, ett fantastiskt runt rum med fina valv. Det vackra rummet fick mig att vilja göra det här. Det är ganska starka färger på långkalsongerna också, det är inte det man brukar färga kläder med, säger han.

Olle Magnusson är en flitigt anlitad konstnär. Utöver hans engagemang i kulturlivet i Huddinge så har han bland annat gjort sig känd som isskulptör. Han har också varit med och skapat interiörer i det internationellt kända ishotellet i Jukkasjärvi.

I original är försvarets stora säckiga långkalsonger inte så här färggranna – i bästa fall är de vita.