Darin in på bara livet

Darin Zanyar har aldrig fått så mycket kommentarer som efter senaste skivan. Under en skivsignering på NK för albumet Fjärilar i magen berättade en tjej att hans låt "Följa John" hade fått henne att våga ta steget och plugga i USA.  Första gången han själv gick sin egen väg var när han som 17-åring hoppade av musikskolan Lilla Akademien vid Odenplan efter att ha fått skivkontrakt.
Darin Zanyar har aldrig fått så mycket kommentarer som efter senaste skivan. Under en skivsignering på NK för albumet Fjärilar i magen berättade en tjej att hans låt "Följa John" hade fått henne att våga ta steget och plugga i USA. Första gången han själv gick sin egen väg var när han som 17-åring hoppade av musikskolan Lilla Akademien vid Odenplan efter att ha fått skivkontrakt.
Armbandet med texten Fjärilar i magen har ett fan skickat med posten.
Armbandet med texten Fjärilar i magen har ett fan skickat med posten.
På nya skivan berättar Darin personligt på svenska om sitt Stockholm, om läget i världen om uppväxten i Råcksta.

Numera lever han singelliv i innerstan. Men kvarteren vid Strandvägen var inget för honom. "Jag var för ung för Östermalm."

Skivaktuella Darin sitter på det hippa stamhaket Snickarbacken 7, invid Birger Jarlsgatan. En gång i tiden låg här ett stall, numera är det ett av popstjärnans favorithak. Han bor bara ett par kvarter ifrån – exakt i vilken stadsdel vet han dock inte.

– Jag får tidningen Mitt i Vasastan, men lägenheten ligger precis mitt i. Där fick jag till det, ha! Den ligger mellan Östermalm, Vasastan och Norrmalm. Går jag uppåt är det 30 sekunder till Vasastan, neråt 30 sekunder till Östermalm. Jag har frågat, ingen har koll på vad den tillhör.

Så nu säger Darin att han bor i centrum.

Han växte upp i Råcksta i Vällingby. Men redan som 17-åring skaffade han lägenhet på Kungsholmen – och på nya skivan sjunger han om Kungsholmstorg. Efter några år flyttade han in till stan, nära vattnet vid Strandvägen. Men det var inte Darins melodi.

– Jag var för ung för att bo så. Det kanske kommer om tio, tjugo år. Då kan jag trivas med att ha det så där lugnt och tyst. Jag vill känna att jag bor i en storstad. Det är skönt att det surrar runt omkring.

I dag bor han i ett hus där folk har fester.

– Det är väldigt livat. Jag spelar mycket musik och gillar att dra upp när jag lyssnar på Tame Impala.

Nu lämnar Darin lägenheten en månad – för att göra karriär i Asien. Allt började med ett mejl. De ville ha hans gamla låt ”Nobody knows” i en reklamfilm för ett bilmärke i Kina.

– Den gick på primetime i deras största tv-kanal och nådde ut till 1,2 miljarder människor. De är 1,3 miljarder, så det var bra. Under reklamen stod mitt namn på engelska och kinesiska.

Darin har just signat Sony Music för förra plattan Exit, och ska ut på turné i Shanghai och Peking, samt göra radio och tv i Malaysia, Korea och Dubai.

Hemma har han precis släppt albumet, det första på svenska, ”Fjärilar i magen”, på eget nystartat skivbolag. Den visar en mer personlig och självbiografisk Darin än tidigare – och har redan sålt dubbel platina och ligger etta på svenska albumlistan.

– Det är helt sjukt. Det känns extra bra eftersom det ligger så mycket själ bakom den. Jag har tagit upp de saker och värderingar jag tycker är viktigast i livet.

Låten ”Tänk dig” handlar om hur han önskar att världen såg ut. Darins föräldrar fick fly till fots från Kurdistan på grund av kriget mellan Irak och Iran, sedan hans pappa blivit inkallad.

– Det var inget min pappa stod för. Det var inte hans krig att bekämpa.

År 1982 kom familjen till Sverige. Föräldrarnas kamp för ett bättre liv har gjort honom mer medveten.

Var har du ditt hjärta?

– Det kan vara överallt i hela världen. Jag gillar att resa och hitta nya sådana ställen. Jag har ganska lätt att känna mig hemma. Jag är svensk och kurd, men ibland känner jag mig varken som svensk eller kurd. Det gör att jag lättare kan känna mig i andra delar av världen också.

Andra låtar på skivan handlar om att gå sin egen väg och kärlek.

Hur går det med kärleken?

– Jag är singel. Just nu hinner jag knappt träffa mina bästa vänner och syrran. Det kommer väl.

När hade du senast en relation?

– Ja du, det var ganska länge sedan det var något seriöst. Det var i Tyskland. Jag har bott i Berlin flera omgångar, senast förra året.

Fakta

Räddade filippinsk flicka

Namn: Darin Zanyar.

Ålder: 28.

Familj: Singel.

Yrke: Artist, låtskrivare.

Bor: På gränsen mellan Vasastan, Östermalm och Norrmalm.

Aktuell: Med nya albumet ”Fjärilar i magen”.

Engagerad: I TV4:s ”En resa för livet” 2014 träffade Darin Angel, en nioårig filippinsk flicka i slummen. Hennes jobb var att plocka bort spikar från plankor i en kolfabrik, där folk sällan blev över 40. I somras åkte han dit igen. ”Jag kunde inte släppa taget om Angel. Jag och SOS Barnbyar såg till att hon kom ut ur slummen och fick gå i skola, hennes stora dröm. Nu har hon rinnande vatten och bor i ett hus med sin mamma och sina syskon. Man kan göra så mycket med så lite.”

Fakta

Här hittar du Darin

Italiano: ”Jag gillar italienskt. Carpaccio är något av det bästa jag vet. Italiano har Stockholms bästa. Jag beställer utan selleri med ruccola i stället”.

Sangria: ”Ett ställe med väldigt bra tapas – och sangria”.

Kaffeverket, Snickarbacken 7: ”Min trummis moster har stället. Här är schysst att hänga, fika, käka enkelt. Det är högt i tak, skön vajb och känns lite Berlin och New York”.

Viksjös joggingspår: ”Jag drar tillbaka till Viksjö. Där är bättre luft och en skön väg där jag joggat sedan uppväxten. Jag springer i skogen vid Görvälns slott eller min gamla skola, Viksjöskolan. Jag gillar att gå i naturen, inte storstan. I somras hajkade jag lite i alperna och gick 3 000 meter meter upp på Adelboden”.