Här lockar fikat till bion

Fika. För 80 kronor får Gunvi Samuelsson både hembakat fikabröd och en biobiljett. Hon bor i samma trappuppgång som andra som brukar ­komma till bion på torsdagar.
Fika. För 80 kronor får Gunvi Samuelsson både hembakat fikabröd och en biobiljett. Hon bor i samma trappuppgång som andra som brukar ­komma till bion på torsdagar.
Tumbascenen.
Tumbascenen.
För att konkurrera med de stora jättarna har ­biograferna i Botkyrka tagit ett nytt grepp.

Cafébion som hålls i både Tumba och ­Hallunda har blivit en succé.

– Jag tror det krävs mer av kringarrangemang för att locka folk, ­säger ­Peter Edsbrand på ­Tumbascenen.

En timme före filmstart börjar besökarna ramla in. Vid disken finns kaffe och hembakat – kärleksmums.

– Fikat är jättehärligt och blir en liten samlingspunkt där man också träffar andra, säger Gunvi Samuelsson.

När Lokaltidningen Mitt i kommer sitter besökarna utspridda kring borden i Tumbascenens foajé. Börje och Elvy Johansson kom tidigt den här dagen, och fick sitta i fåtöljerna närmast fönstren.

– Det är sällan vi åker in till stan eller till Heron city för att se en film. Det är förmånligt här i Tumba, säger Börje.

– Och så är det trevligare här, säger Elvy.

Många av besökarna berättar att de kommer varje vecka. Peter Edsbrand som är chef på Folkets hus i Tumba berättar att en del dyker upp utan att veta något om filmen.

– Det är ungefär ”Jaha, vad är det för film i dag då”. De vet att det är film klockan 14 varje torsdag och att fikat börjar en timme innan, berättar Peter Edsbrand.

Ungefär 50 personer har kommit den här dagen. Tillströmningen till biolokalerna är förstås långt ifrån 50- och 60-talets storhetstid.

– Jag tror rekordet var 900 personer på tre föreställningar en söndag. Det var en Kalle Anka-film som visades, minns Hans Andersson som är anställd.

Men med tv:ns utveckling, videon, dvd:n och slutligen nätet har biograferna fått svår konkurrens. Digitaliseringen av filmen har dock inneburit ett lyft de senaste åren. Nu behöver inte Botkyrkapubliken vänta flera månader för att slutligen nås av sönderspelade filmrullar från innerstan.

– Tidigare lade de stora drakarna beslag på filmerna. Nu har publiken lärt sig och uppskattar att vi kör färska filmer, säger Edsbrand.

Förra veckan hade bion exempelvis Sverigepremiär för ”Snabba Cash – Livet Deluxe”. Och nu på fredag är det Sverigepremiär för den svenska storfilmen ”Monica Z”.

Just ”Monica Z” väntas locka storpublik nästa torsdag på cafébion, eftersom den framlidna sångerskan var en stor stjärna för den generation som frekventerar café­bion. På biografen i Hallunda som var före Tumba med konceptet kommer det att bli två cafébio­föreställningar nästa vecka (tisdag och onsdag) för Monica Z.

– Det kommer nog bli proppfullt, säger Peter Edsbrand i Tumba.

Fortfarande har dock biograferna svårt att nå storpublik bland ungdomar.

– Bio har tyvärr blivit en generationsfråga. Många yngre nöjer sig med att titta på en dator, tv eller till och med i mobilen.

Så på sikt skulle det kunna bli biografernas död?

– Jag ska inte säga död. Jag tror vi måste skapa mervärden kring filmerna med runtomkring-aktiviteter. Det måste kanske finnas något i samband med bion, till exempel ett samtal om filmen. Cafébion är ett exempel på mervärden.

I Tumba kör man kvällsföreställningar tre gånger i veckan. Men i Hallunda satsar Folkets hus bara på cafébio med filmer för en äldre målgrupp och söndagsmatinéer för barn som kostar 60 kronor.

– Vi väljer att inte köra ungdomsfilmer. Ungdomarna vill ­gärna åka till Heron city eller till stan, förklarar Bosse Andersson.

Fakta

Cafébio i Hallunda och Tumba

Förra året fick 282 bioföreställningar i Botkyrka besök av 9 154 personer. År 2009 fick 58 föreställningar besök av 2 274 personer.

Kända Sverigepremiärer på Tumbascenen är hittills denna höst ”Snabba Cash -Livet Deluxe”, ”Smurfarna 2”, ”Monica Z”, ”Vi är bäst!” (Lukas Moodyson) och ”Sune på bilsemester”.

Folkets hus i Hallunda har inga kvällsföreställningar på fredagar och lördagar men känt hittills är att de kommer att köra dessa filmer under premiärveckan på cafébio: Monica Z och Hotell.