Har sett spritens baksidor

Sanna Lundell fick sitt första barn som 22-åring. ”I dag tycker jag att det är jätteungt, men då hade jag en relation med en tolv år äldre man som redan hade barn. Det kändes helt naturligt.”
Sanna Lundell fick sitt första barn som 22-åring. ”I dag tycker jag att det är jätteungt, men då hade jag en relation med en tolv år äldre man som redan hade barn. Det kändes helt naturligt.”
I programmet ”Stalkers” träffar Sanna Lundell vanliga svenskar som förföljs av besatta personer.

Nu arbetar hon med en serie om medberoende för SVT. Erfarenheter hämtar hon från uppväxten med pappa Ulf Lundell som är nykter alkoholist.

Du möter förföljare, ”stalkers”, i ditt program. Har du själv blivit stalkad?

– Jag har aldrig blivit förföljd, peppar, peppar, säger Sanna och knackar i kafébordet.

– Fast när jag skriver kolumner i Aftonbladet om muslimer och feminism får jag alltid mycket hot och skit. Men det är jag van vid och jag läser inte vad de skriver.

Sanna Lundell är också van vid att hennes privatliv hamnar i medierna, med skådespelaren Mikael Persbrandt som särbo och artisten Ulf Lundell som pappa.

Varför är du och Mikael särbos?

– Efter att jag och Wille Crafoord separerat bodde jag med Olga i stan. Där hon har sina kompisar och när jag träffade Mikael var det underförstått att jag skulle stanna där tills Olga kunde ta bussen själv. Då bodde Micke på Ingarö och dit är det en bit att åka. Det är så lätt att hetsa in i något när man har gått ur en annan relation, men jag har svårt att göra det.

Sanna berättar att Mikael Persbrandt, som vuxit upp i Jakobsberg, vill bo i hus nära havet. Numera bor han på Älgö i Nacka.

– Det är en barndomsdröm för honom. Stan är för stressig för Micke. Jag förstår att det inte är kul för honom att bli uttittad när han fikar. Här kan han inte lufsa ut i mjukisstassen utan måste sätta på sig ansiktet när han går ut.

Själv har Sanna en dröm om att flytta till en gård med hästar.

– Då kanske vi kan bli sambos. Jag skulle lätt kunna bli en totalgalen djurtant, säger Sanna som har två hundar och är fodervärd åt en ponny.

Alla har en mediabild av både Mikael Persbrandt och din pappa Ulf Lundell. Känns inte det märkligt?

– Nej, för mig är det norm. Det är inget jag reflekterar över, det är ett led i deras yrkesval.

Du ger intryck av att ha stark integritet. Var kommer din styrka ifrån?

– Jag har alltid haft ett starkt rättspatos och har väldigt starka åsikter. Mina föräldrar har fostrat mig att ha tydliga gränser och säga nej. Även pappa har en stark integritet och vill inte ha med medier att göra.

Just nu jobbar Sanna med en dokumentärserie för SVT om medberoende.

– Pappa är ju alkoholist. Jag betraktar mig som medberoende av födsel och hävd. Pappa utvecklade ett alkoholberoende och blev sedan nykter. Under barndomen försökte jag förhålla mig till honom och var en kaospilot, ”shit något kommer att hända”. Jag är känslig för andras vibbar och mående och jag mår dåligt när andra mår dåligt.

Tack vare den insikten, jobbar hon ständigt med det.

– Jag är präglad till det här och går på ACA-möten för vuxna barn till alkoholister. Att prata om alkoholism är så skam- och tabubelagt.

På mötena handlar det om att dela med sig och stå upp för vad man känner. Som medberoende pratar man inte annars om sig själv.

Alla tre gånger Sanna har fått barn har hon sett till att gå i terapi.

– Jag brukar ”clean up my closet” för att leverera lite gott föräldraskap. Jag ser till att ta hand om mitt eget välmående. Det skulle vara underbart att bryta cirkeln.

Fakta

Ny bloggportal

Namn: Sanna Lundell.

Ålder: 34 år.

Familj: Särbon Mikael Persbrandt som fyller 50 den 25 september. Gemensamma barnen Lo, 4 och Igor, 7. Dottern Olga, 12, tillsammans med Wille Crafoord.

Bor: Nära Nytorget på Södermalm.

Yrke: Journalist, programledare.

Aktuell: Med ”Stalkers”, onsdagar på TV3. Gör dokumentärserie om medberoende som sänds i SVT hösten 2014. Nylanserar bloggportalen hästliv.nu i oktober. Jobbar för stiftelsen ”Trygga barn”, som hjälper barn till alkoholister.

Fakta

Stalker förföljde kvinna i fyra år – hotade att döda hennes barn

I tv-programmet ”Stalkers” på TV3 medverkar personer som på olika sätt blivit förföljda och trakasserade, ”stalkade”, av andra personer.

Det fall som berör Sanna allra mest i nya säsongen av ”Stalkers” är ett fall där en kvinna blivit förföljd av en annan kvinna i fyra år.

Det började med att stalkern dök upp på kvinnans arbetsplats på socialtjänsten. Stalkern blev besatt av kvinnan och ville ha hennes liv – hennes jobb och hennes man. Hon började förfölja henne, väntade vid familjens bil och hotade att skära halsen av barnen. ”För den förföljda kvinnan, som är från Albanien, känns det som att hon kommer från ett krig till ett annat. Hon upplever en enorm psykisk stress av att ständigt vara i beredskapsläge”, säger Sanna Lundell.