Här ska ooas hela natten

Rosa Körberg blev bokstavligt talat popstjärna över en natt. I över 30 år har hon och bandet Attack levt med sin enda megahitlåt ”Ooa hela natten”.

Nu kan man höra dem och andra kultband i showen ”80’s”.

”Jag ska ooa hela natten, ooa hela dan, ooa hela natten, skrämma slag på halva stan…”

Sångerskan Rosa Körberg kommer aldrig undan ”Ooa-låten”. Bandet Attacks enorma hit från 1981 som toppade Svensktoppen tills den blev utslängd, låg etta på försäljningslistan och gjorde succé i Norge, Danmark och Finland.

År ut och år in får hon höra att folks barn och barnbarn sjunger den.

– Nu har Helen Sjöholms barn fått noja på den, säger Rosa Körberg.

I vår ger sig Attack och andra 80-talsband ut på turnén ”80’s”, som kommer till Cirkus i maj. Premiären i Örebro beskriver hon som chockartad.

– Huddingebandet Magnum Bonum äntrade scenen först. Vid första ackordet ställde sig hela publiken upp och sjöng med. Unga pigga glada 50–75-åringar. En del med tuperade spretluggar, pastellfärgade kavajer med axelvaddar och benvärmare. Ingen trodde att det var sant. Och så har det varit på alla spelningar.

Alltihop började i november 1980. Attack-medlemmarna Björn Uhr och Åke Eriksson skrev fem, tio låtar i veckan. En av dem var ”Ooa hela natten”. När Roffe Persson på skivbolaget CBS fick höra den sa han: ”Arra om den och lägg refrängen först”.

Rosa Körberg pekar uppåt med pekfingret.

– Pling! Sedan var det rakt upp.

Efter att bandet kört ”Ooa” på en folkparksmässa var det ”helt hysteriskt” och Attacks kalender var fullbokad i nästan ett år framåt.

Vad känner du för låten i dag?

– Repetera – nej tack – det är det tråkigaste som finns. Men jag blir riktigt stolt när jag står inför en publik och de sjunger med, säger Rosa som precis kört ett gig för en förening på hemmaplan i Huddinge.

Fram till 1977 bodde familjen Körberg på Champinjonvägen i Sörskogen. När familjen flyttade dit 1965 hade storebror Tommy redan flyttat till egen lägenhet.

– Han kom dit och lekte jultomte när jag var fem, sex år. Tommy sa att han skulle gå och köpa tidningen, sedan kom jultomten i likadana spetsiga boots som Tommy. Då var det kört.

Annars såg hon mest till sin 13 år äldre storebror när han uppträdde. Då åkte hopprepet fram och Rosa sjöng till Lill Lindfors.

– Tommy sätter jag alltid namnet ”Nallebjörn” på. Han är otroligt varm och omtänksam.