Här spelades Jordskott in

Här i hallen fick soffgruppen framför den öppna spisen flyttas bort under inspelningen på Ådö slott. Daniel Riesterer och hans familj tyckte inspelningen av ”Jordskott” var en spännande upplevelse.
Här i hallen fick soffgruppen framför den öppna spisen flyttas bort under inspelningen på Ådö slott. Daniel Riesterer och hans familj tyckte inspelningen av ”Jordskott” var en spännande upplevelse.
Flera stora filmproduktioner har på sistone ­spelats in i närheten av Bro. Daniel Riesterer upplät sitt hem, Ådö slott, för inspelningen av tv-serien Jordskott.

– Det var en häftig ­upplevelse, säger han.

När teamet bakom tv-serien Jordskott letade inspelningsplatser sökte de efter ett maffigt och samtidigt nedgånget gammalt hus. De fann vad de sökte i 1700-talshuset Ådö slott på Ådöhalvön. Hit flyttar seriens huvudperson Eva Thörnblad, spelad av Moa Gammel. Hennes avlidne far har varit skogsbolagsdirektör och skötseln av huset har varit eftersatt.

Daniel Riesterer sitter i en läderfåtölj i slottets hall intill den trappa där en mystisk flicka plötsligt dök upp i tredje avsnittet. När produktionsbolaget kom med en förfrågan tyckte han och frun att det kunde vara en rolig grej.

Förra sommaren tillbringade seriens filmteam ungefär tio veckor under två perioder på Ådö slott. Ibland kunde uppemot 60 personer vara i slottet för att jobba. Det kunde bli rörigt eftersom Daniel Riesterer och hans familj bor där.

– Det dök upp frågor hela tiden som ”Får vi möblera om här?” eller ”Får vi slå in en spik här?”, berättar Daniel Riesterer.

Eftersom han och hustrun ansvarar för en stor hästgård så kunde de inte hålla sig borta. De åt som vanligt lunch hemma på dagarna.

– På lunchen kunde det vara ”Tystnad, tagning!” Då fick man hålla besticken i luften.

Daniel Riesterer tyckte att det var roligt att få träffa skådespelare som Göran Ragnerstam och Peter Andersson. Han fascineras av allt kreativt och praktiskt arbete som ligger bakom en tv-serie.

Det var inte första gången som slottet har användes för filminspelning. För några år sedan spelades några scener i Maria Langs deckare ”Mördaren ljuger inte ensam” in här. Även Björknäs camping som ligger i närheten var inspelningsplats för den filmen.

För producenten Filip Hammarström och skaparna bakom ”Jordskott” var det positivt att Ådö ligger nära Stockholm men ändå avskilt. Sala blev det bästa alternativet för resterande scener och vissa överblicksbilder filmades i Jämtland.

– Det hade varit fantastiskt om Bro hade funkat totalt sett. Men Salas miljöer passade så mycket bättre än Bro, säger han.

Den mystiskt laddade spänningen i Jordskott har gjort succé bland såväl kritiker som tittare. Någon succéstart fick däremot inte dokusåpan ”Under samma tak”. Där ska fem personer i 20-årsåldern samsas om ett hushåll med fem pensionärer.

Serien sätter fokus på generationsmotsättningar och spelades in på konferensanläggningen Håtuna Stenhus i Håtuna. Första avsnittet fick kritik för att vara fördomsfullt och konstruerat. SVT:s nya vd Hanna Stjärne försvarade serien och menade att program som diskuterar relationer är viktiga.

Även i det fallet var det bra att inspelningsplatsen låg avskilt men ändå rätt nära Stockholm, enligt producenten Jesper Staffas.

– Vi behövde ett stort hus eftersom många skulle få plats. Platsen låg vackert vid vatten. Avskildheten är viktig för då slipper man nyfikna som vill komma och titta, säger han.

Framgångsrika filmer och böcker har lett till att turister upptäcker vissa platser. Om film­produktionerna gör att fler får upp ögonen för Upplands-Bro så är det bra, tycker Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Men kommunen arbetar inte aktivt för att dra till sig inspelningar.

– Nej, men det kanske kan bli en framtid. Vi har ju en mångfald med både centrumdelar och en vacker landsbygd, säger hon.