Härligt ont att leva livet

Publiksuccén Carmina Burana på Folkoperan har nypremiär på fredag.

Förutom operasångare och körer spelar ett gäng kvinnor i 80-årsåldern en central roll. En av dem är Kaarina Collin från ­Vällingby.

Ganska liten, men med en stor värdighet, skrider Kaarina Collin in på Pallas konditori i Vällingby. Man förstår direkt att det är hon.

– Jag förväntar mig champagne och rysk kaviar, som diva är jag van att vara VIP, säger hon.

Vid det allra första ögonblicket är det svårt att avgöra om hon menar allvar eller bara driver med oss.

Har du blivit en diva nu efter att du blivit operastjärna?

– Man kan inte bli mer divig än vad jag redan är, säger hon med ett finurligt leende på läpparna.

Men hon är inte mer divig än att hon kan beställa en vanlig kanelbulle och en vanlig kopp kaffe.

Kaarina Collin är en av de äldre damerna som är med i Folkoperans föreställning Carmina Burana – Soundtracket till mitt liv, som har nypremiär nu på fredag. Den yngsta är 77 år och den äldsta är 87. Själv är hon 82, men känner sig inte som en 80-plussare.

Hon såg annonsen om att Folk­operan sökte äldre kvinnor till föreställningen förra våren.

– Det var en ovanligt äcklig maj, då det bara regnade. Normalt sett brukar jag tänka på vilka frön jag vill så, men min ende bror hade just dött i Helsingfors och jag var ganska deppig. Då såg jag en ganska liten annons i tidningen och tänkte att det var precis vad jag behövde. Något annat att tänka på, säger hon.

I Folkoperans föreställning, som konstnärliga chefen och regissören Mellika Melouani Melani ligger bakom, vävs de äldre kvinnornas livsberättelser in i verket. De berättar om sin smärta, sina sorger och lycka.

– Skönt att även äldre får förmedla någonting. Om någon kan livet så är det vi.

Kaarina Collin berättar om sin livssorg, men exakt vad vill hon inte gå närmare in på. Kaarina ­säger att hon inte berättar så mycket mer på scenen heller. Men att det handlar om hennes sorg.

– Inte om makar som bedrar eller andra kärleksbekymmer, som är typiska kvinnosorger. Utan om annat. Jag uppfyllde inte mina föräldrars förhoppningar om hur en dotter ska vara. Jag kunde inte uppfylla kraven och tog mitt pick och pack och drog. Man ska inte gå emot sitt egna jag. Men om man går sin egen väg så får man svara för konsekvenserna, säger hon.

Kaarina Collin flyttade från Helsingfors till Sverige 1959. Till Vällingby kom hon 1978 när hennes dotter var fyra år. Som ensamstående kvinna möttes hon ofta av fördomar.

– Jag fick alltid tusen varnande ord om att hon skulle bli alkoholist och narkoman. Men hon blev jurist. Hon tränar MMA också. Så skriv snällt om mig, annars kommer min dotter och stryper dig!

Kaarina Collin kom till Sverige från Helsingfors 1959. Hon flyttade till Vällingby 1978 och trivs fortfarande fint.

Fakta

Började dansa igen – efter 70 år

Namn: Kaarina Collin.

Ålder: 82 år.

Bor: Vällingby.

Aktuell: I Folkoperans ­Carmina Burana.

Livsråd: ”Se till att göra det du velat göra hela livet men inte haft tid till när du blir pensionär. Själv har jag börjat dansa balett igen. Klassisk balett för 55-plussare. Det var 70 år sedan jag dansade, men är hur roligt som helst. Ett annat tips är att larva sig. Livet är lättare om man larvar sig.”