Hazelville – med kärlek till Hässelby

Countrytrion Hazelville från Hässelby.
Fredrik Tillman, Linda Ehntorp och Martin Ehntorp. Tillsammans är de Hazelville.
De gillar varandra, amerikansk countrymusik – och den egna stadsdelen.
Så när de tre Hässelbymusikerna skulle välja bandnamn föll det sig naturligt: Det fick bli Hazelville.
Nu kommer trions första album.

Att artister hyllar sin hembygd är ingenting ovanligt. Färre tar steget fullt ut och väljer sitt namn efter platsen där de bor.

– Jag vet inte när vi fick idén, men det kändes bra direkt. Namnet låter ”country” och vi gillar ju Hässelby alla tre, säger Fredrik Tillman, som spelar gitarr och sjunger i gruppen.

Han och de två andra bandmedlemmarna –  äkta paret Linda Ehntorp (bas, sång) och Martin Ehntorp (otaliga stränginstrument, trummor med mera) – är gamla vänner och har spelat och sjungit ihop i olika konstellationer i många år.

Countrytrion Hazelville från Hässelby.

Bandmedlemmarna bor alla i Hässelby och älskar sin stadsdel. Bilden är tagen vid Strandliden, Hässelby strand. Foto: Anna Z Ek

Inspirerade av Americana

Idén om en countrytrio väcktes under en gemensam middag i Hässelby hösten 2017Musiken de spelar är Americana-inspirerad, och på det första albumet ”Hazelville” hörs instrument som gitarr, banjo, dobro och mandolin tillsammans med välarrangerad stämsång och eleganta melodier.

– Vi har försökt att hålla plattan väldigt akustisk. Jag är egentligen pianist men det finns inte ett enda klaviaturinstrument på hela plattan. Vi har bara med instrument som vi spelar live, säger Martin Ehntorp.

Countrytrion Hazelville från Hässelby.

Det är tre rutinerade musiker som nu ger ut sitt första album tillsammans. Foto: Anna Z Ek

Fotografier ur livet

Linda, som arbetar som musiklärare, har tidigare varit låtskrivare åt andra artister och försökt anpassa skrivandet efter dem.

– Den här gången har jag frågat mig: vad vill jag? För mig var det att berätta delar ur mitt liv. Och då passar den här genren. Det handlar inte om att det ska vara kommersiellt gångbart i första hand, utan att vi får fram det vi själva vill, som små fotografier ur livet. Men vi har ingenting emot att spelas på radio då och då…

Countrytrion Hazelville från Hässelby.

– Vi är i 40-årsåldern allihopa och det är nog ett ganska moget berättande textmässigt, säger Fredrik Tillman. Foto: Anna Z Ek

Hässelbys eget ”anthem”

En av låtarna på albumet heter just ”Hazelville” och är en är en ohämmad hyllning till den egna stadsdelen, som beskrivs som ett veritabelt paradis.

– Den är lite utopisk. Men det skulle kunna vara så. Här finns ju alla möjligheter, säger Fredrik.

Den som vill se bandet spela och träffa medlemmarna har chansen lördagen den 19 januari, då releasefesten hålls på Gnarly Market i Vällingby med början klockan 21.