Häxorna fann varandra

En bok endast för De utvalda.  Filmen utspelar sig i den fiktiva bruksorten Engelsfors.  Rebecka (Josefin Asplund) försöker flytta ett glas med tankekraft.
En bok endast för De utvalda. Filmen utspelar sig i den fiktiva bruksorten Engelsfors. Rebecka (Josefin Asplund) försöker flytta ett glas med tankekraft.
Tusentals tjejer sökte rollerna som häxor i succéfilmen Cirkeln.

Sex okända Stockholmstjejer blev uttagna.

”Vi är fortfarande i chock.”

I förra veckan hade filmen ”Cirkeln” premiär. Den baseras på Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens första del i en trilogi. I bruksorten Engelsfors har sex tjejer just börjat gymnasiet. Snart visar det sig att de är häxor med övernaturliga krafter.

För att hitta huvudrollsinnehavarna letade rollbesättarna på skolor, på stan och på öppna castingar runt om i landet.

Uppemot 3 000 tjejer sökte ­rollerna som häxor. Till slut valdes sex i stort sett okända stockholmare ut.

En av dem är Miranda Frydman. Hon var på sin systers 30-årskalas, där hon stötte på filmens regissör.

– Levan Akin såg mig där och hade mig i bakhuvudet. Han sprang in i mina föräldrar och fick mitt telefonnummer, som han tappat bort.

Miranda Frydman läser just nu naturvetenskap för att söka till ­läkarutbildningen. Hennes ­tidigare erfarenhet av skådespeleri ­bestod av att hon gick på Vår ­teater som liten.

En annan av huvudrollerna gick till Helena Engström, som studerar kreativt skrivande. Hon blev medtvingad till en casting på Skeppsholmen av en kompis.

– Jag trodde att jag kanske skulle få något statistjobb, säger ­Helena.

Allra mest känd av de sex häxorna är Josefin Asplund. Hon har tidigare medverkat i Call girl och spelat Daniel Craigs dotter i The Girl with the Dragon Tattoo.

Hon var med redan i första uttagningen till Cirkeln via sin agent, men den gången blev det inget.

– När min mamma sa att de återigen var i gång, sa jag ”nej, inte igen”. Jag har svårt att vara rättfram och gå på folk. Nu är jag bättre på det, säger Josefin som har studieuppehåll från socionomprogrammet för att spela in en tv-serie i Belgien.

Nyligen kom de nya stjärnskotten hem från filmfestivalen i Berlin, där Cirkeln hyllades. Att ­filmen blev en succé redan före Sverige-premiären har tjejerna inte lyckats ta in än.

De var helt oförberedda på uppståndelsen kring filmen, som ­produceras av Benny Andersson och hans son Ludvig. Benny har även skrivit musik till filmen.

– Vi var i chock efter hela den här Benny-grejen. I Berlin var det ju hur mycket ABBA-fans som helst som skrek ”Benny, we love yoooouuuuu!”. Vi visste ju att han är en rockstar, men inte hur jävla stor. Det var så galet. Vi kom inte ens fram, säger Hanna Asp.

– Och när vi försökte blev vi fällda av fansen, som armbågade sig fram, inflikar Leona Axelsen.

I filmen har ni stora konflikter, ­men här inne känns sammanhållningen riktigt bra?

– Ja! utbrister tjejerna med en stämma.

De hänger fortfarande, trots att de är lika olika som sina karaktärer. Leona Axelsen berättar att hon i en scen skulle spela väldigt arg på Hanna Asp.

– Mellan tagningarna flätade vi varandras hår och hämtade kaffe. Då sa de bara: ”Sluta!. Ni måste distansera er!”

De övernaturliga inslagen var inte heller så lätta att spela in.

– Jag skulle göra en väldigt ­seriös scen, där jag skulle öppna en garderob. De ville filma ­inifrån och när jag öppnade dörren stod kameramannen som är 190 centimeter lång plus två män till där. Det var hysteriskt roligt, säger Irma von Platen.

Josefin Asplund skulle titta koncentrerat på ett glas som kom ­svävande mot henne.

– I den färdiga versionen ser man hur jag hyperventilerar, svettas och är fokuserad. Men i verkligheten satt det en skallig man på golvet och höll glaset på en pinne.