Helgtips: Årets höjdpunkt för gatukonsten

Engelska Lost Souls har gjort den här målningen i London. I helgen kommer de till Snösätra
Engelska Lost Souls har gjort den här målningen i London. I helgen kommer de till Snösätra
Över 150 gatukonstnärer från Norden och Europa deltar i festivalen Springbeat med start på fredag. 4500 kvadratmeter vägg i Snösätra industriområde målas live inför publik. Dessutom blir det livemusik, DJ:s, poesi och performance.

Det blir tredje året i rad för festivalen, som har bytt namn från Spring Remake. Men en remake är det fortfarande. Ett helt industriområde byter färg och form när graffitimålare och gatukonstnärer går loss på väggarna i Snösätra.

– Vårt mål är att höja nivån. Vi har fler internationella målare, bland annat från England, Frankrike och Tyskland. Det är personer som åker runt över hela världen och gör stora grejer, säger Thomas Krajewski från arrangören Snösätra kultur.

Festivalen pågår fredag-söndag med start klockan 17 på fredag. En skillnad mot tidigare, som också speglas i namnet Springbeat, är en ökad satsning på musik. Det blir både liveakter som Malcolm B och Ivory, och en hel del DJ:s.

– Genom att satsa mer på musiken vill vi få en lite mer avslappnad folkfestkänsla. Vi satsar också på familjer. Det kommer att finnas en stor prova på-vägg för barn, säger Thomas Krajewski.

Skulle man inte hinna besöka festivalen i helgen är det bara att kolla in målningarna efteråt.

– Många kommer att vara kvar i åtminstone två-tre månader. En del kanske ända till nästa år, säger Thomas Krajewski.

Fakta

Springbeat

När? 26-28 maj. Fredag kl 17-22. Lördag och söndag 10-22.

Var? Snösätragränd 1 i Rågsved, (cirka 15 min promenad från t-banan i Högdalen eller Rågsved).

Vad? Graffitimålning och annan gatukonst. Livemusik och DJ:s. Open Mic, Virtual Reality-målning, Prova på-vägg för barn. Mat och dryck finns att köpa på festivalområdet.

Kostar? Valfritt inträde

Övrigt? Festivalprogram kommer att läggas ut på www.springbeat.com.