Helikopterrånet blev bok

Fem dagar efter det spektakulära rånet mot säkerhetsföretaget G4S i Västberga greps en framgångsrik tv-producent, misstänkt för att ha kört helikoptern som landade på taket.

Håkan Lahger var en av många bestörta kolleger. I en ny bok berättar han om Ljusteröbon Alexander Erikssons liv.

Januari 2012. I ett besöksrum på Hall skakar journalisten och författaren Håkan Lahger hand med Alexander Eriksson, dömd till åtta års fängelse för medverkan i rånet mot säkerhetsföretaget G4S i Västberga den 23 september 2009. Handslaget gäller en bok. Håkan Lahger vill skriva en bok både om det spektakulära rånet och om Alexander Erikssons liv. Han har sagt ja till att medverka.

– Sedan var jag där var fjortonde dag i ungefär ett år. Vi förde djupgående samtal och jag hoppas och tror att de var läkande för honom. Men samtidigt var jag där som undersökande journalist och godtog inte allt han sa. Vi hade tagit hand på att det inte skulle bli en försvarsskrift och det var viktigt för mig. Ibland blev vi osams, säger Håkan Lahger, som lät Alexander Eriksson läsa boken allt ­eftersom den växte fram.

Vi träffas i Bokhandels lilla kafé i Aspuddens centrum. Omgivna av höstens nya boktitlar dricker vi en cappuccino och talar om hans nyutgivna bok, ”Helikopterpiloten – berättelsen om ett rån”. I den berättar han den rafflande historien om hur ett antal grovt kriminella personer rånade G4S och fick med sig 39 miljoner kronor.

Men en stor del av boken handlar också om Alexander Erikssons liv. Håkan Lahger skildrar hans turbulenta uppväxt i en problemfamilj på Ljusterö, hans många år som framgångsrik bildproducent på TV4 och SVT och hur han missbrukade amfetamin för att klara av det höga tempot.

Det är ett missbruk som hans sambo – och mamman till hans två barn – var förtvivlad över men som få kolleger kände till. Håkan Lahger var redaktör för flera av de talkshower som Alexander ­Eriksson arbetade med och såg inga tecken på att han var narkoman.

– För mig var han en fantastisk yrkesman, en av de bästa jag stött på. Han var ansvarstagande och överambitiös. Men han kunde också vara gränslös. När jag fick höra att han gripits blev jag väldigt förvånad men jag tänkte inte att han måste vara oskyldig. Jag tänkte mer, att ”har det verkligen gått så långt”, säger han.

Alexander Eriksson hade helikoptercertifikat och älskade att flyga. Han hade flugit otaliga gånger i rånhelikoptern, men har i alla år förnekat att det var han som körde under rånnatten. Det säger han också i ”Helikopterpiloten”. I det sista kapitlet säger han dock sådant han inte sagt förut: Kanske vet han saker om rånet som han undanhåller.

– En orsak kan i så fall vara att han är hotad, säger Håkan Lahger som inte tar ställning i skuldfrågan.

Han har också intervjuat Alexander Erikssons sambo, barn, föräldrar, syskon, åklagare, poliser, rättsexperter, före detta kolleger med flera. En sak som han reflekterat över under arbetet är hur lite vi vet om dem vi har omkring oss.

– Vi tror att de människor vi har runt oss är ungefär som vi. Men så börjar vi borra lite och upptäcker något helt annat. När jag fick kunskap om Alexanders uppväxt insåg jag att det inte var konstigt att han hade ett stort hål i bröstet.

Polisen spärrade av vägarna i samband med helikopterånet i Västberga.

Håkan Lahger.

När jag fick kunskap om Alexanders ­uppväxt insåg jag att det inte var konstigt att han hade ett stort hål i bröstet.Håkan Lahger

Fakta

Rockskribent gav sig in i kriminaljournalistiken

Namn: Håkan Lahger.

Ålder: 63 år.

Bor: Lägenhet på Nybohovsbacken i Liljeholmen.

Familj: Fru, en son, två döttrar.

Yrke: Journalist, författare. Har varit redaktör för många av SVT:s talkshower, bland annat ”Skavlan”, där han nu är redigerare.

Aktuell: Med reportageboken ”Helikopterpiloten: berättelsen om ett rån” (Norstedts).

Urval av böcker: ”Dylan: en kärlekshistoria” (2011), ”Den vassa eggen: Ulf Lundells kreativa kaos” (2008), ”Proggen: musikrörelsens uppgång och fall” (1999).

Om rånet: Sju personer dömdes till mellan 8 och ett års fängelse för inblandning. De 39 miljoner kronorna har aldrig återfunnits.