Hellsing får barnen att rimma

Klättra in i en krokan och rimma med Herr Gurka. Just nu kan alla barn besöka Lennart Hellsings utställning Allemansland på kulturhuset.

Fantasifulla rim pryder väggar och tak.

Fil, krokodil, stil! Bil och pil! Elias Wedén och de andra barnen från Karlbergsskolan låter fantasin styra när de rimmar i rummet Allemansland på kulturhuset i Vallentuna.

– En rosa krokodil körde en bil, som var elegant med stil, säger kulturproducenten Mia Ståhl Broborg för att binda ihop rimmen som barnen nyss kommit på.

I taket hänger Kusin Vitamin på en matta och på golvet står Herr Gurka redo med sitt dragspel. Bokstäver och rim hänger överallt, och barnen kan klättra in i flera byggnader ur Lennart Hellsings klassiska sagoböcker. Till exempel Bagar Bengtssons stora krokan, eller det gula huset från staden Annorlunda.

Hellsings fantasi tar med barnen på en upptäcksresa i bokstävernas land. Sjuårige Elias Wedén gillar skeppet ur Hellsings Sjörövarbok allra bäst.

– Det är andra gången jag är här. Det är spännande, säger Elias Wedén.

Han säger att han blir nyfiken på att läsa Kraken Spektakel när han kommer hem.

Att locka fram barnens läslust är precis vad utställningen, som gästar Vallentuna fram till den 27 april, är tänkt att göra.

– Barnen blir väldigt inspirerade. För de som har läst böckerna är det roligt att gå in i husen, men de som inte har läst hans böcker har också roligt. Utställningen vänder sig till alla ordälskare och små barn kan också komma hit och leka, säger Mia Ståhl Broborg.

Josefina Ruiz, lärare på Karlbergsskolan, säger att hon ska plocka fram Hellsings böcker när de kommer tillbaka till skolan.

– Barnen leker med språket, det är jätteinspirerande. De flesta barn gillar högläsning och de flesta föräldrar läser också högt för sina barn hemma, säger hon.

Författaren Lennart Hellsing är aktuell på fler ställen än i Vallentuna. I höstas blev han hedersmedlem i föreningen Läsrörelsen, som vurmar för att vuxna ska läsa högt för barn.

Enligt Läsrörelsen främjar högläsning nämligen läsförståelsen hos de små. Men enligt föreningen har svenska föräldrar blivit sämre på just detta.

I dag läser 35 procent av småbarnsföräldrarna högt för sina barn, visar en undersökning från Läsrörelsen. Det är en halvering jämfört med för tio år sedan.

Samtidigt visar den senaste ­Pisa-undersökningen i skolan att 15-åringars läsförståelse har försämrats kraftigt. Bara de senaste fyra åren har elevernas resultat försämrats i just läsförståelse, enligt Skolverket.