Hem till Micael Bindefeld

De tre värdarna hade olika roller under inspelningen, enligt Micael Bindefeld.  "Sofia var superproffsig och ställde alla de rätta frågorna, Pernilla var okontrollerbar och helt underbar och jag var magistern", säger han.
De tre värdarna hade olika roller under inspelningen, enligt Micael Bindefeld. "Sofia var superproffsig och ställde alla de rätta frågorna, Pernilla var okontrollerbar och helt underbar och jag var magistern", säger han.
När Micael Bindefeld fick frågan om att göra tv från sommarstugan tvärvägrade han.

– Mitt sommarställe är något av det heligaste jag har, säger han.

Men nu är han glad att han ändrade sig.

Förra året gav Micael Bindefeld ut boken ”Min trädgård är en fest”. Då fick Sofia Wistam – hans kompis sedan 30 år och rutinerad tv-personlighet – en idé.

– Jag tänkte att man skulle kunna översätta boken till ett tv-program och frågade Micael vad han tyckte.

Micael Bindefeld, som bor på Östermalm, men har sommarhus på Värmdö, gillade inte alls tanken på tv-kameror i trädgården.

– Jag är väldigt privat och mitt sommarställe är något av det heligaste jag har, säger han.

Efter några turer fram och tillbaka tog ett produktionsbolag ändå fram ett koncept där Micael Bindefeld, Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren skulle bjuda till fest hemma hos Bindefeld. Och efter att ha rådfrågat sin bästa kompis Izabella Scorupco tackade han ja.

– Izabella älskar Sofias och Pernillas podd och tyckte att idén till tv-programmet var briljant.

Så i somras har trion bjudit in kändisar som Jonas Gardell, Lena Philipsson, Michael Nyqvist, Victoria Silvstedt och Fredrik Reinfeldt till sommarstugan på Värmdö. Där har de hängt i trädgården, ägnat sig åt honungsslungning och ketchuptillverkning och ätit mat.

– Programmet är unikt eftersom tv-tittarna får följa med hem till en riktig person, med riktiga vänner, riktigt porslin. Det är ingen tv-studio, ingen kuliss. Därför släpper gästerna på garden och då blir det väldigt uppsluppet med många skratt och mycket värme, säger Micael Bindefeld.

Ändå måste de vara medvetna om att kamerorna är där och att det de säger hamnar i tv?

– Men vår ambition har inte varit att få gästerna att brista ut i gråt eller komma med rubriksättande avslöjanden. I stället har vi haft vansinnigt roligt, säger Pernilla Wahlgren.

Ni tre har känt varandra i 30 år. Har ni lärt er något nytt om varandra under sommaren?

– Ja, det tror jag, säger Pernilla Wahlgren.

– Nej, hur är det möjligt? frågar Micael Bindefeld lite skämtsamt.

– Gästerna var så olika att samtalen blev väldigt intressanta och programmen fick väldigt olika karaktär. Det ledde till att vi också såg nya sidor av varandra, svarar Pernilla.

Förutom roliga aktiviteter och spännande samtal vill programmet också bjuda på inspiration för den som själv vill ordna fest.

– Det var väldigt spännande att se hur Micael tänker inför en middag. Han matchar till exempel maten med dukningen och börjar med dukningen. Till en av middagarna dukade vi med röda vinbär, det var så coolt, säger Sofia Wistam.

Tv-tittarna kan också lära sig av festfixarens tips när det gäller gästerna.

– Ofta bjuder vi svenskar personer i samma ålder, med samma politiska åsikter, som tjänar ungefär lika mycket. Jag tycker att man ska vara kreativ och låta gästmixen vara aningen spretig. Det leder ofta till väldigt spännande samtal, affärsrelationer eller – vem vet – till och med lite romantik, säger Micael Bindefeld.

Du var skeptisk inför inspelningen. Hur känns det nu?

– Jag är jätteglad att vi gjorde det här, men vi får väl se om jag kommer ur den här säsongen med någorlunda bibehållen integritet.

Programmet sänds på torsdagar i kanal 5, med premiär nu på torsdag.

”Jag är väldigt privat och mitt sommarställe är något av det heligaste jag har.”

Fakta

Sofia Wistam vill gå på fest hos Obama

Micael Bindefeld, Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren har ägnat sommaren åt att ordna fester. Men vem skulle de själva vilja gå på fest hos?

Sofia Wistam: ”Hos familjen Obama. Jag såg ett klipp där Michelle Obama dansar. Familjen Obama verkar vara så glada och härliga.”

Pernilla Wahlgren: ”Jag vill gå på fest hemma hos kungafamiljen. Det skulle vara väldigt spännande att se hur de är privat, när Silvia har stått med ett långkok.”

Micael Bindefeld: ”Hos Martha Stewart. Hon har ett fantastiskt ställe i bergen där hon spelar in alla sina program.”