Hemskheter går på export

En av nyckelscenerna i Liselotte Rolls ”Tredje graden” utspelar sig  utanför en elektronikkedja i Arninge.
En av nyckelscenerna i Liselotte Rolls ”Tredje graden” utspelar sig utanför en elektronikkedja i Arninge.
I en stuga i Brottby lurar en mördare. På ett äldreboende i Åkersberga och på en elektronikkedja i Arninge sker hemska saker.

Liselotte Rolls psykologiska kriminalroman utspelar sig i Roslagen men den har redan gått på export till Tyskland.

Hemskheter från Roslagen gillas av tyskar. Nu har deckardebutanten Liselott Rolls psykologiska kriminalroman ”Tredje graden” översatts och landat på bokdiskarna i Tyskland.

Många tyskar gillar det svenska landskapet och inte minst scener från Roslagen – kryddade med en rejäl näve svärta.

En av nyckelscenerna utspelar sig på Elgiganten i Arninge, berättar Liselotte Roll. En man är i färd med att välja en brödrost när han plötsligt ser den man som torterade honom i hans gamla hemland Argentina för många år sedan.

De mörka intrigerna i ”Tredje graden” spinner vidare genom norrort. I Mörby centrum jagas en misstänkt. I Brottby har mördaren en stuga och även på ett äldreboende i Åkersberga blir det dramatik.

– Det är för att jag känner till norrort och bor här. Jag tror att man ska gräva där man står, säger Liselotte Roll.

Men hon tror inte att enbart Roslagsnaturen lockat tyskarna. Utan också det jämställda paret Linn och Magnus som löser fallet.

– Han är polis och hon är ­terapeut. Hon är den smartare av dem. De är lyckliga. Jag tycker själv inte om att läsa om otrohet och sådant, säger hon.

Åkersbergabon Liselott Roll har använt mycket av sina erfarenheter i boken. Som före detta lokaltidningsjournalist i Norrtälje kan hon omgivningarna och vet hur många berättelser som finns bakom vardagliga fasader.

Romanens handling förgrenas också till militärjuntans Argentina, på 1970-talet. Det är ett land Liselotte Roll känner väl. Hon är utbildad arkeolog och när hon deltog i en utgrävning av pre Inkafolket Los senor de Jaguar lärde hon känna det argentinska folket.

– Jag bodde hos en självutnämnd schaman. Det är kul med litet absurda grejor. Sedan bodde jag hos en tjej, vi delade rum och hon berättade om militärjuntan.

Boken kom till för att hon ville byta spår i livet. Samtidigt kom en period när hon hade möjlighet att vara hemma och skriva varje dag. Det gav mer­smak och snart kommer en ny bok, ”Bittra synder”. Det är också en kriminalroman med paret Magnus och Linn.

– Jag gillar svärtan man kan få fram i en deckare. Döden kan spinna många trådar. Livet kommer till sin spets och många historier kommer fram, säger hon.