Henrik ger dig makten

Trots att Henrik Fexeus blev mobbad i grundskolan tystnade han inte utan fortsatte vara klassens clown. ”Den extroverta delen av mig är så sjukt stark. I gymnasiet gick jag med i den lokala teatergruppen och lärde mig att iklä mig en roll.”
Trots att Henrik Fexeus blev mobbad i grundskolan tystnade han inte utan fortsatte vara klassens clown. ”Den extroverta delen av mig är så sjukt stark. I gymnasiet gick jag med i den lokala teatergruppen och lärde mig att iklä mig en roll.”
I nya boken ”Maktspelet” lär supermanipulatören och Sjöstadsbon Henrik Fexeus ut hur du får andra att tycka som du.

Själv var han extremt mobbad i skolan och ­lärde sig kommunicera den hårda vägen.

Makt förknippas ofta med något negativt. Det menar tankeläsaren, författaren och föreläsare Henrik Fexeus som länge varit intresserad av hur makt fungerar.

– När jag pratade med en forskare berättade hon att hela 70 till 80 procent av alla som hamnar i en maktsituation missbrukar den.

Då Henrik Fexeus fick höra de höga siffrorna tänkte han ”helvete, jag har verkligen något på gång”.

– Jag hade redan börjat på en bok om ett mer positivt sätt att se på makt, säger Henrik som sitter vid ett kafébord på en barnvagnstrafikerad trottoar i Hammarby sjöstad.

Hans nyutgivna handbok ”Maktspelet” handlar just om hur man på ett enkelt sätt får sin vilja igenom. I boken ger Henrik handgripliga tips på tekniker som man lätt kan tillämpa på jobbet, hemma, med vännerna eller på dejten. Metoderna har han fått fram genom research och praktiskt tillämpande.

– Vi pratar inte om maktspel där det handlar om att luras eller förställa sig, utan ett brädspel där alla slår tärningen och går med pluppar. Kan du inte reglerna så är det lätt för andra att fuska och se till att det går dåligt för dig.

En viktig del i kommunikation är enligt Henrik kroppsspråket. Han berättar att saker till höger gillar vi bättre än de till vänster. Det har att göra med att vänster hjärnhalva, som styr höger sida av kroppen, lättare triggar positiva känslolägen.

– I Obamas invigningstal som president pratade han mycket om det gamla och det nya sättet att göra saker. Han formade händerna som två lådor i luften, och det med negativa värden visade han i lådan till vänster medan det positiva hamnade till höger.

Var kommer ditt intresse att manipulera ifrån?

– Från ettan till sexan var jag extremt jävla mobbad. I grundskolan lär man sig de sociala spelreglerna, men jag hade ingen social kompetens. Jag var så envis, kunde inte improvisera, inte leka.

Henrik kunde skaffa feber på beställning och kräkas på kommando för att lura mamma, men hon gick inte på att han var sjuk. Hon var dessutom rektor på en skola i Vallentuna, vilket Henrik menar blev ytterligare en anledning till att han skulle få spö.

Henrik läste mycket, hade glasögon, läspade och var snusförnuftig. Han testade inte att röka eller snusa och hade välutbildade övre medelklassföräldrar. Samtidigt var han väldigt extrovert och uppträdde på klassens timme.

– Jag tror att det provocerade folk enormt att jag inte visste min plats. Det personlighetsdraget överlevde allt. Jag var inte bara tönten, jag var tönten som skulle synas också.

Vändningen kom när han började högstadiet. I sexan spelade han volleyboll med ett lag där de andra var ett år äldre. Henrik, som ofta missade bollen, fick det kärleksfulla smeknamnet ”Heffa­klumpen”. När han sedan kom till högstadiet kände han dem som gick i åttan.

– Jag fick en helt annan identitet och kunde kasta av mig den töntiga förhatliga mobbade Henrik. Jag tror att jag var Heffa tills jag var över 30.

Och i dag har du satsat på att bli den bäste av alla på att kommunicera?

– Ja, det bevisar att det går att lära sig, säger Henrik Fexeus.

Fakta

Ny bok och föreställning på dvd

Namn: Henrik Fexeus.

Ålder: 41 år.

Bor: Hammarby sjöstad. Uppväxt nära Ekebydal i Vallentuna.

Familj: Sambo Linda, marknadschef. Barnen Sebastian, snart 13, Nemo, 10, Milo, 2.

Yrke: Författare, föreläsare, programledare, underhållare.

Aktuell: Boken ”Maktspelet – sympatiska tekniker för att bestämma över allt och alla” i september. Föreställningen ”I ditt huvud” kommer på dvd i oktober.

Fakta

Makttipsen – så får du din vilja igenom

Få folk med dig: ”Någon som gör som du vill för att du har skällt på personen kan leverera. Men om du däremot får folk att göra som du vill för att de tycker att du har rätt, och gillar dig, kommer de att göra det snabbare och med bättre kvalitet.”

Använd dig av ”kyrktornshänder”: ”För fingertopparna mot varandra så att de bildar ett kyrktorn. Det signalerar att du har rätt. Människor med auktoritet har ofta ’steepled hands’. Knäpp inte händerna. Självberöring signalerar osäkerhet, att vi försöker lugna oss själva.”

Håll till höger: ”Vår hjärna associerar saker till höger mer positivt. Om du är på dejt, se till att gå på höger sida om personen.”

Var försiktig med ordet ”men”: ”Det är ett ord som raderar allt som kommit före. Ge negativ kritik först, tvärtemot vad många tror.”