Henrik lär dig att ta makten

Trots att Henrik Fexeus blev mobbad i grundskolan tystnade han inte utan fortsatte vara klassens clown.
Trots att Henrik Fexeus blev mobbad i grundskolan tystnade han inte utan fortsatte vara klassens clown.
Supermanipulatören Henrik Fexeus lär dig hur du får andra att tycka som du.

Själv var han extremt mobbad i skolan och ­lärde sig kommunicera den hårda vägen.

Makt förknippas ofta med något negativt. Det menar tankeläsaren, författaren och föreläsare Henrik Fexeus som länge varit intresserad av hur makt fungerar.

– När jag pratade med en forskare berättade hon att hela 70 till 80 procent av alla som hamnar i en maktsituation missbrukar den.

Då Henrik Fexeus fick höra de höga siffrorna tänkte han ”helvete, jag har verkligen något på gång”.

– Jag hade redan börjat på en bok om ett mer positivt sätt att se på makt, säger Henrik.

Hans nyutgivna handbok ”Maktspelet” handlar just om hur man på ett enkelt sätt får sin vilja igenom. Där ger Henrik handgripliga tips på tekniker som man lätt kan tillämpa på jobbet, hemma, med vännerna eller på dejten. Metoderna har han fått fram genom research och praktiskt tillämpande.

– Vi pratar inte om maktspel där det handlar om att luras eller förställa sig, utan ett brädspel där alla slår tärningen och går med pluppar. Kan du inte reglerna så är det lätt för andra att fuska och se till att det går dåligt för dig.

En viktig del i kommunikation är enligt Henrik kroppsspråket. Han berättar att saker till höger gillar vi bättre än de till vänster. Det har att göra med att vänster hjärnhalva, som styr höger sida av kroppen, lättare triggar positiva känslolägen.

– I Obamas invigningstal som president pratade han mycket om det gamla och det nya sättet att göra saker. Han formade händerna som två lådor i luften, och det med negativa värden visade han i lådan till vänster medan det positiva hamnade till höger.

Var kommer ditt intresse att manipulera ifrån?

– Från ettan till sexan var jag extremt jävla mobbad. I grundskolan lär man sig de sociala spelreglerna, men jag hade ingen social kompetens. Jag var så envis, kunde inte improvisera, inte leka, säger Henrik som växte upp nära Ekebydal i Vallentuna.

Henrik kunde skaffa feber på beställning och kräkas på kommando för att lura mamma, men hon gick inte på att han var sjuk. Hon var dessutom rektor på en skola i Vallentuna, vilket Henrik menar blev ytterligare en anledning till att han skulle få spö.

Henrik läste mycket, hade glasögon, läspade och var snusförnuftig. Han testade inte att röka eller snusa och hade välutbildade övre medelklassföräldrar. Samtidigt var han väldigt extrovert och uppträdde på klassens timme.

– Jag tror att det provocerade folk enormt att jag inte visste min plats. Det personlighetsdraget överlevde allt. Jag var inte bara tönten, jag var tönten som skulle synas också.

Vändningen kom i högstadiet. I sexan spelade han volleyboll med ett lag där de andra var ett år äldre. Henrik, som ofta missade bollen, fick det kärleksfulla smeknamnet ”Heffa­klumpen”. När han sedan kom till högstadiet kände han dem som gick i åttan.

– Jag fick en helt annan identitet och kunde kasta av mig den töntiga förhatliga mobbade Henrik. Jag tror att jag var Heffa tills jag var över 30.