Herta flydde från Hitler

Herta Fischers liv har präglats av ett starkt engagemang för kultur och politik. Än i dag ger hon pianolektioner i sitt hem på Råsundavägen.
Herta Fischers liv har präglats av ett starkt engagemang för kultur och politik. Än i dag ger hon pianolektioner i sitt hem på Råsundavägen.
Herta Fischer flydde till Sverige från Hitlers judeutrotning. Här fick hon stanna tack vare att en svensk politiker hört ­henne spela vid en turné.

Sedan 40-talet har hon bott i Solna där hon blivit en hyllad kulturpersonlighet.

Herta Fischer växte upp i en ortodox-judisk familj i Wien. Det upptäcktes tidigt att hon var ett musikaliskt underbarn. Hon gav sina första pianokonserter redan i sjuårsåldern.

Föräldrarna sa sig vara strängt troende men Herta märkte att de bröt mot en del rättesnören. Själv åt hon skinka hos en väninna.

– Jag väntade mig något straff för att jag hade syndat, åtminstone ett litet åskväder. Men det kom inte. Jag kom underfund med att det var mycket båg, säger Herta Fischer, som är agnostiker i dag.

Redan i 15-årsåldern var hon konsertpianist och gjorde bland annat turnéer i Sverige. 1933 grep Hitler makten i Tyskland. Efter att Hitler annekterat Österrike 1938 flydde Herta Fischer och hennes mamma landet.

– Jag hade upplevt hur judar­ blev pryglade på gatan. För­intelsen var inte genomförd men man hade på känn vad som skulle ­hända.

I Sverige fick hon uppehållstillstånd och en folkpartistisk riksdagsman verkade för att Herta skulle få stanna för att hon var viktig för landets kulturliv. Mamman fick arbete som piga hos en man i Stockholm. Herta blev gravid och sov i parker.

Till slut lyckades hon och hennes pojkvän ta sig till Svedala där de skulle jobba på en gård. Men bonden körde iväg dem när han insåg att de båda hade utländskt påbrå.

– Jag var gravid i sjätte månaden och vi gick till fots från Svedala till Malmö. Vi sökte skydd hos polisen och fick övernatta i en fyllecell.

En polis som kom morgonen därpå kände igen henne från en konsert. Han förmedlade kontakten till en kvinna som tog hand om det unga paret. Efter det började ­Herta Fischer försörja sig som pianist. Hon började spela på kända restauranger i hela landet. Sin dotter blev hon tvungen att adoptera bort.

– Familjen som hon skulle bo hos lovade att jag skulle få träffa henne, men de svek sitt löfte.

Som tonåring fick flickan reda på att hon var adopterad och ­sökte upp Herta. ­Sedan dess har de ­hållit kontakten.

Pianospelandet har varit en livlina på flera sätt. Några år efter kriget fick hon en son och när hon var 39 år genomgick hon en skilsmässa. Genom att ge lektioner har Herta försörjt sig och sin familj.

Än i dag ger hon pianolektioner i hemmet. Däremot har hon slutat uppträda offentligt.

– Att inte kunna spela på sitt instrument, det är som att förlora synen för en musiker. Men jag är inte road av att spela som en amatör.

När Lokaltidningen Mitt i kommer på ­besök sitter hon vid flygeln i huset på Råsundavägen där hon bott ­sedan det byggdes 1950. Ljuset flödar in från fönstret.

I vår fyller Herta 95 år men hon är fortfarande fullt sysselsatt, bland annat som ordförande i Handikappalliansen i Solna och Sundbyberg. Fyra gånger per år ordnar hon så kallade wienerkaféer på Solna stadsbibliotek. Dessa innehåller musik eller paneldiskussioner.

Samhällsutvecklingen oroar Herta Fischer. Hon anser att psykiskt sköra människor fått det svårare på senare tid. I ett samhälle med växande klyftor växer missnöjet och folk utser syndabockar, menar hon. Att debattera med Sverigedemokraterna ser hon som naturligt. I februari deltog en SD-politiker i hennes debattpanel.

– Vi kan inte låtsas som om de inte finns. Låt oss diskutera med dem och bemöta deras åsikter.

Hennes insatser har inte gått obemärkta förbi. I fjol ordnades en hyllningskonsert på Solna stadsbibliotek för att lyfta fram hennes mångåriga kulturengagemang. Hon porträtterades också i en dokumentär i Sveriges radio.

Herta Fischer som

bebis i Wien.

Herta i Norrtälje med sin

dåvarande man, Bo Larsson.

Fakta

Var landstingspolitiker i 28 år

Namn: Herta Fischer.

Ålder: 94 år.

Bor: I Råsunda.

Bakgrund: Har som konsert­pianist turnerat i Sverige och­ ­Europa. Satt tio år i Solna kommun­fullmäktige för Vänster­partiet. I 28 år­ hade hon olika uppdrag i landstingspolitiken.

Livsfilosofi: ”Det korta livet man lever ska man leva till glädje för sig själv och andra”.

Aktuell: Arrangerar wiener­kaféer på Solna stadsbibliotek. Nästa tillfälle äger rum den 29 mars och då ska barn och ung­domar framföra musik ­för fred.