Het kulturvår på Lidingö

Gunilla Backman
Gunilla Backman ger konsert i Breviks kyrka den 19 april.
Marianne Bernadotte och designern Erik Mortensen.
Marianne Bernadottes garderob med kreationer från kända modeskapare ställs ut.
Författaren Mikael Bergstrand har bland annat skrivit Delhis vackraste händer.
Författaren Mikael Bergstrand förläser på S:ta Annagården den 8 mars.
Konstutställningar, konserter och spännande föredrag. Här är några av vårens kulturhändelser.

Det må vara nära till det enorma kulturutbudet i Stockholms innerstad, men det finns många goda skäl att stanna på Lidingö – här finns många olika kulturformer att ta del av, för både unga och gamla.
– Kulturen är viktig för Lidingö. Det finns ett stort utbud, framför allt så ligger Stockholm nära, men det som är så fantastiskt med Lidingö är att det finns lokal kultur som håller hög klass, säger kulturchef John Svensson.

Människor möts i kulturen

Att det finns ett rikt kulturutbud på ön är viktigt inte minst för gemenskapen, säger han.
– Det gör att man kan mötas, komma samman och uppleva sammanhang. När man är i Stockholm är man mer anonym, men här kanske man möter grannar och andra människor i lokalsamhället.
En stor del av Lidingös kulturutbud består av enskilda aktörer, som Millesgården, Galleri Fallera och Nyckelviksskolan exempelvis.
– Vi försöker verkligen stötta kulturlivet. Ett sätt är med bidrag, men vi kan också samarbeta och hjälpa till med lokaler och teknisk utrustning och information om kulturhändelser.

Lidingöborna är kulturintresserade

Och trots närheten till Stockholms enorma kulturutbud är Lidingöborna intresserad av sin lokala kultur.
– Jag skulle säga att det finns ett stort intresse.
Finns det någon kulturform som saknas på ön?
– Vi tittar väldigt mycket på vad som finns för barn och ungdom. Det finns dåligt med konst och bild för unga och det jobbar vi med.
En av vårens stora kulturhändelser är konsthelgen som infaller den 24–26 mars.
– Den brukar vara välbesökt, det har varit flera tusen besök tidigare år, säger John Svensson.


Här är ett urval av vårens kulturhändelser på Lidingö

Gerda Wegeners partner Lili Elbe. Gerda Wegeners konst ställs ut på Millesgården 4 februari till 14 maj.

Gerda Wegeners partner Lili Elbe.

4 februari
För första gången ställs den danska konstnären Gerda Wegeners konst ut i Sverige. Utställningen är redan i full gång på Millesgården och pågår fram till 14 maj. Gerda Wegener blev känd för sina kvinnoporträtt. Hon var gift med landskapsmålaren Einar Wegener, som genomgick en könskorrigering och blev Lili Elbe. Parets liv har dokumenterats i Hollywoodfilmen ”The Danish girl”, där svenska Alicia Wikander fick en Oscar för rollen som Gerda.

Författaren Mikael Bergstrand har bland annat skrivit Delhis vackraste händer.

Författaren Mikael Bergstrand har bland annat skrivit Delhis vackraste händer.

8 mars
Författaren, journalisten och Indien-kännaren Mikael Bergstrand, som skrivit boken ”Dehlis vackraste händer”, föreläser på S:ta Annagården. Själv kallar han sig ”troende ateist” och kommer att prata om sitt författarskap och filosofiska frågor i ett vardagsperspektiv.
Boken har även blivit tv-serie i SVT med Björn Kjellman i huvudrollen.

11 mars
Lidingö rock är tävlingen för osignade band från hela Stockholm. I år firar tävlingen 30-årsjubileum. Förutom att nya band kommer för att spela har även tidigare vinnare bjudits in.
Deltävlingarna hålls den 11 mars, 25 mars och 8 april på Skärsätragården. Den stora finalen är den 13 maj på Elverket. Räkna med att det blir fullt ös!

16 mars
Lidingö live på Lidingö super bowl. Johan Gunnarsson har startat upp en ny öppen musikscen för kända och okända artister. Premiären var den 16 februari och fortsätter en gång i månaden till och med juni.

Aftonklänning i sidenorganza från Balmain. Ingår i Millesgårdens utställning av Marianne Bernadottes modekreationer.

Aftonklänning i sidenorganza från Balmain.

 

18 mars
Marianne Bernadotte, skådespelare, filantrop, grevinna och änka efter formgivaren Sigvard Bernadotte har genom åren burit många exklusiva plagg, främst från modehusen Chanel, Dior och Balmain. Paret Bernadotte var även vänner med modeskaparen Pierre Balmain, vilket gav Marianne Bernadotte chansen att ha många av designerns kreationer i garderoben. Fram till den 11 juni ställs flera av hennes modekreationer ut på Millesgården.

Marianne Bernadotte och designern Erik Mortensen.

Marianne Bernadotte och designern Erik Mortensen.

19 mars
Orgelkonsert i Lidingö kyrka klockan 15 med organisten Roberta Sciacco Schantz.

24 mars
Konsthelgen ”Öppna ateljéer” pågår 24–26 mars. Åk runt på Lidingö och titta in i konstnärernas ateljéer. Vill du titta på konstnärernas verk tidigare, ställs de ut på Galleri Fallera från den 11 mars. 25 konstnärer på Lidingö medverkar. Karta till konstrundan kan hämtas på Galleri Fallera, Lidingö museum och Stadshuset från den 11 mars.

26 mars
Dansmässa i Bodals kyrka. Maria Hulthén Birkeland har gjort musiken och Kristina Sandgren Furberg har skrivit texterna. Bodals kammarkör framför dansmässan ”Din ljusa skugga” klockan 18.

1 april
Varje år har Galleri Fallera utställningar på ett visst tema. I år är det bilen som är tema och en mängd olika verk visas upp fram till den 29 april.
– Det kommer tyg, skulpturer och akvarell bland annat. Det är roligt, för då kan man släppa lös kreativiteten, säger Anders Odéen på Galleri Fallera.
Galleri Fallera firar dessutom 5 år i år.

Gunilla Backman

Gunilla Backman

19 april
Konsert med Gunilla Backman och Lidingö musikskola i Breviks kyrka. Entréavgiften går till projektet ”Solvatten”, som bidrar till att ge rent vatten till människor i Kenya. Konserten anordnas i samarbete med Lions.

3 maj
Gustaf Ullman, fysiker vid Uppsala universitet, berättar om olika teorier om hur universum och världen är uppbyggd. Han rör sig i gränslandet mellan fysik och filosofi och i föredraget på S:ta Annagården använder han sig av både konst och musik.

19 maj
Dags för årets vårutställning på Nyckelviksskolan. Utställningen pågår fram till 21 maj och är öppen klockan 11–16. Förutom att se vad studenterna jobbat med under året kan du delta i en workshop som hantverkspedagogerna håller i.