Hetast på konstrundan

Petra Frank i Ängsvik på Värmdölandet har tidigare jobbat som kakelugnsmakare. Nu är hon en av 30 konstnärer på helgens konstrunda.
Petra Frank i Ängsvik på Värmdölandet har tidigare jobbat som kakelugnsmakare. Nu är hon en av 30 konstnärer på helgens konstrunda.
Muggar bränns i 900 graders värme i Petra Franks raku-ugn.
Muggar bränns i 900 graders värme i Petra Franks raku-ugn.
32-åriga kakelugnsmakaren Petra Frank är Värmdö konstnärers yngsta och senaste tillskott.

Till helgens konstrunda visar hon egen fajans, men också japansk raku­bränning.

Petra Frank, kakelugnsmakerska från tyska Bayern, börjar komma igång som konstnär. I våras valdes hon in i Värmdö konstnärer som föreningens yngsta medlem.

I ett svalt mindre stenhus vid Ängsviksgården, där hon bor, finns ugnar, glasyrhörna med penslar och ingredienser till glasyrtillverkningen. Petra Franks första konstnärliga projekt cirklar kring mat – egna traditioner, andras, hur, var och när man äter.

– Jag tycker att mat, normerna och de osynliga sociala koderna kring mat är intressanta. De säger något om vilka vi är, säger hon.

På kakelreliefer har hon satt ihop motiv från sin egen familjs måltider med barndomens varnande berättelser om Pelle Snusk, eller Struwwelpeter, som han heter på tyska.

– Det är ju ganska hemska saker som händer med Struwwelpeter. Jag har valt en berättelse där han får handen avhuggen för att han suger på tummen. Min mormor brukade läsa den för mig, men jag uppfattade det inte som särskilt otäckt, mest roligt, säger hon.

I en annan del av projektet, där måltidstemat återkommer i form av delbara tallrikar, jobbar hon med fajans – en teknik hon tycker hamnat allt för mycket i skuggan av porslinet.

Särskilt inspirerad har Petra Frank blivit av den äldre typen av fajans där man berättade historier – ofta från den romerska mytologin eller med jaktmotiv. Men ­Petra Frank berättar sin alldeles egen historia och på hennes servis återkommer mönster som påminner om befruktning och celldelning.

– Jag tycker att mat är sensuellt och sexigt och då vill jag visa hur livet kommer till, säger hon och ler pillemariskt.

Vid Ängsviksgården kan man till helgens konstrunda se Petras och konstnärerskollegerna Stina Myringers och Marie Koorts verk. Men Petra tänker också visa hur det går till när man bränner muggar med japansk rakuteknik.

I trädgården har hon byggt en egen ugn, gjord av en ogräsbrännare, isoleringsmaterial och hönsnät. När vi kommer dit är hon i full färd med att testa anordningen och inne i raku-ugnen står en handfull muggar på bearbetning i den 900-gradiga värmen.

Raku användes i Japan på 1500-talet för att tillverka koppar till teceremonier. I mitten av 1900-talet fick tekniken fäste i Europa och USA där den vidareutvecklades.

Petra Frank använder sågspån för att efter bränningen få till den så kallade reduktionen, en process där syretillförseln stryps och hindrar metallerna i glasyren från att oxidera. Effekten blir ett metalliskt skimmer, förutom på de ställen där glasyren krackelerat och den rena leran tonar fram, ofta i dramatiska färger.

På konstrundan är tanken att hugade besökare själva ska få glasera muggar som Petra Frank ­sedan kan bränna i ugnen.

– Men det får bara plats 25 i ugnen, så det är först till kvarn som gäller, säger hon.

För Petra Frank, som tjänar sitt levebröd på att gjuta blomsterkrukor i Waldemarsuddeserien på Gustavsbergs porslinsfabrik, är medlemskapet i Värmdö konstnärer viktigt.

– Jag ansökte och kom in. Det är som en bekräftelse på att man faktiskt är konstnär. Man får nya kontakter och man kan fråga andra om hur de gjort med utställningar och annat.

– Nu hoppas jag kunna jobba vidare på mitt projekt med måltider och förverkliga de idéer jag har, säger hon.

Fakta

Allt om Värmdö konstrunda

När: 12–13 maj.

Var: På 20 olika platser i Värmdö.

Vad: Konstnärer öppnar sina ateljéer och ställer ut bland annat på en brygga, i en lada och en sjöbod. På flera håll har flera konstnärer gått samman, som mest fem på Saltarö.

Fika: På vissa håll bjuds det på kaffe.

Föreningen: Värmdö konstnärer står bakom arrangemanget och bara medlemmar i föreningen deltar i konstrundan.

Jury: En ständigt växlande hemlig jury, bestående av tre personer som inte är från Värmdö, avgör vilka som får bli medlemmar i Värmdö konstnärer. Juryn utgår enbart från konstverken och vet inte vem som gjort dem.

Antal: I år har Värmdö konstnärer 39 medlemmar.

Karta: finns att hämta på Systrarna Delselius kafé och bageri i Grisslinge och Gustavsberg, mer information och karta finns också på www.varmdokonstnarer.se.

Källa: Värmdö konstnärer