Hiphop över gränserna

Vanessa Marko, Jens Silverstedt, Adam Tensta, Kristin Amparo, Victor Marko och turnéledaren Martin Johansson är en del av Kwaai där svenska hiphopartister samarbetar med några av Sydafrikas största hiphopstjärnor.
Vanessa Marko, Jens Silverstedt, Adam Tensta, Kristin Amparo, Victor Marko och turnéledaren Martin Johansson är en del av Kwaai där svenska hiphopartister samarbetar med några av Sydafrikas största hiphopstjärnor.
Adam Tensta tycker att det är ­givande att vara med i Kwaai som sidoprojekt.
Adam Tensta tycker att det är ­givande att vara med i Kwaai som sidoprojekt.
I sommar blir det tungt hiphopgung när artister i Sveriges hiphopelit möter Sydafrikas coolaste rappare.

Adam Tensta är en av de svenska musikerna som är med i konstellationen Kwaai som går långt över landsgränserna.

Några av landets främsta hiphopartister sitter samlade i Vanessa Markos kök i Årsta. De är en del av Kwaai, som är ett hiphoputbyte mellan Sverige och Sydafrika.

Vanessa är PR-ansvarig för projektet, och även syster till Victor Marko, som är en del av hiphopduon Mofeta & Jerre. Victor är den som dragit igång Kwaai.

– Sydafrika har en bubblande musikscen och grymt bra rappare, som man inte känner till och som är värda att lyftas fram, säger han.

Hela Kwaai är inte på plats när vi ses. De som dyker upp har åkt till Årsta från lite olika håll i stan: Adam Tensta från Tensta, Kristin Amparo från Bagarmossen, Victor Marko från Östermalm och Jens Silverstedt, andra delen i Mofeta & Jerre, bor på Lilla Essingen.

Under tre hektiska veckor i december förra året var de i Sydafrika och spelade in en skiva tillsammans med några av Sydafrikas största hiphopstjärnor, varav några rappar på ett afrikanskt språk med klickljud. På första singeln ”Badman” sjunger de på åtta språk.

Adam Tensta säger att han mest har lyssnat på utländska artister som rappar på engelska, för han tycker om att förstå vad texterna handlar om, men att han har haft planer på att göra något i Sydafrika. Då kom Kwaai lägligt.

Videon till ”Badman” är inspelad i kåkstaden Guguletu utanför Kapstaden. Rapgruppen Driemanskap och Kanyi kommer från kvarteren och det var tack vare dem som de kunde vistas i området.

– Vi fick skydd av hiphop kan man säga. De kommer från ruffa förhållanden, men det är också ett rätt coolt ställe att vara på där solen skiner och folk är glada mitt i allt. Jens och jag hade nog inte kunna röra oss där om vi inte hade haft dem med oss, säger Victor.

Vid första mötet hade de sydafrikanska artisterna bestämt sig för att dra efter tio minuter om det visade sig att de svenska artisterna var dåliga.

– Som tur är hade vi Kristin med oss och när hon började sjunga slappnade de av, säger Victor.

För Kristin Amparo var resan omtumlande och har förändrat hennes liv. Förutom att hon har börjat rappa så känner hon att hon måste vara politisk i sin musik sedan hon såg klasskillnaderna.

– Vi behöver gå mellan landsgränserna nu. Det brinner överallt i världen och vi behöver förmedla lite hopp. Kwaai är definitivt ett genuint lyckopiller och för mig är det en ära att få vara med.

På fredags släpps skivan, vilket firas med releasefest på Debaser.

I sommar kommer några av ­artisterna från Sydafrika för att turnera med Kwaai, som är en del av Parkteaterns program.

– Det blir minst 15 personer på scen, och det kommer att bli så jäkla mycket energi, säger Victor.

Till en början var det bara ett par av de sydafrikanska artisterna som skulle komma, men under kvällen när vi träffas släpper Victor nyheten att det finns pengar för att bjuda hit elva av dem, nio artister och två dj:s.

– Det ska bli kul att visa dem Stockholm. Jag kommer nog att ta dem på en promenad genom Tensta, och bjuda hem dem till min lägenhet. Men det finns så mycket nice att visa. En massa studios, eller att bara basta och bada mitt i stan, säger Adam Tensta.

Det brinner överallt i världen och vi behöver förmedla lite hopp. Kwaai är definitivt ett genuint lyckopiller.Kristin Amparo

Fakta

Största hiphoputbytet mellan Sverige och Sydafrika

Kwaai är ett hiphop-utbyte mellan Sverige och Sydafrika.

Syster sol, Adam Tensta, ­Chords, Mofeta & Jerre, Cleo, Kristin Amparo och Dirty Jens är de svenska artisterna som är med.

Med stöd från Statens Kulturråd åkte åtta artister ner till Sydafrika för att spela in musik med sydafrikanska artister i bland annat Mo Fire Studio och Red Bull Studio.

Den 7 juni släpper Kwaai en fullängdsskiva med stor releasefest på Debaser Medis. I augusti turnerar Kwaai i hela Sverige och spelar bland annat i Rinkeby den 9 augusti, Rågsved den 13 augusti och Vitabergsparken den 14 augusti, som en del av Parkteaterns program.