Hjärtat fortsätter att slå för punken

Nike på den lilla scenen på Fanfaren i Farsta centrum.
Nike på den lilla scenen på Fanfaren i Farsta centrum.
Tidig bild av kultförklarade bandet Tant strul, som splittrades 1985.
Tidig bild av kultförklarade bandet Tant strul, som splittrades 1985.
Nike Markelius 1978.
Nike Markelius 1978.
Usch.
Usch.
Omslagsfotot till boken har Nike Markelius dotter Aili tagit.
Omslagsfotot till boken har Nike Markelius dotter Aili tagit.
När punken kom till stan kände Nike Markelius, 16, en direkt samhörighet. Snart 40 år senare sitter kängorna kvar på fötterna, liksom punkhjärtat till vänster.

Nu gör trummisen som var med i -legendariska Tant Strul bokdebut med självbiografin ”Trumslag hjärtslag”.

– Så fort jag fick nys om att punken fanns stubbade jag mig och kastade mig in i gänget i Gallerian på Hamngatan. Jag kände direkt en samhörighet, säger Nike.

Det var 1978. 16-åriga Nike bildade punkbandet Usch med några vänner. Själv satte hon sig bakom trummorna. Efter bara några månader åkte Usch ut på turné som förband till Ebba Grön. Så småningom började Nike hänga mer i Rågsved, där Ebba Grön hade sin bas, än i city.

– Efter några år, i början av 1980-talet, tappade punken lite av det ursprungliga. Mode-punkarna tog över, det blev hippt. Jag lämnade Gallerian bakom mig, men mitt punkhjärta har jag alltid haft med mig. Det har jag fortfarande.

Även till det yttre hänger punken med, åtminstone så pass att Nike – klädd helt i svart med kängor och ballerinakjol – sticker ut bland de fikande pensionärer som dominerar kafét i kulturhuset Fanfaren i Farsta centrum.

Usch rann ut i sanden och Nike började spela trummor i Tant Strul. Bandet blev uppmärksammade stort, hyllade och kultförklarade innan de splittrades 1985. Sedan dess har musiken varit Nikes yrke, med olika bandkonstellationer, samarbeten och projekt, men det har inte alltid varit lätt att försörja sig på den.

– Det är så att vara frilans, utan fast månadsinkomst. Vissa perioder är man inte lönsam. Och egentligen tycker jag att det är viktigt att få ha sådana perioder. Det borde alla människor få ha, säger Nike.

Hennes engagemang för alla som inte alltid är lönsamma är starkt. För tre år sedan skrev hon en mycket uppmärksammad och omdebatterad artikel i Dagens Nyheter, en personlig vittnesbörd om Arbetsförmedlingens bemötande och vägen mot Fas 3, den sista delen av den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin.

Nike var på väg tillbaka efter en operation när hon blev utförsäkrad och hamnade hos Arbetsförmedlingens ”kompletterande aktör”, där hon möttes av hårda handskar och käcka coacher.

– Jag insåg att jag var på väg in i ett rum dit inga journalister kommer. Jag kunde vittna om en verklighet bortom politikernas fina snack. Så jag wallraffade, satte mig längst bak och antecknade. Hemma skrev jag rent och insåg att jag satt på ett material som många borde få läsa, berättar Nike Markelius.

Och många läste. Artikeln blev DN:s sjätte mest lästa 2013 och debatten rasade på tidningarnas kultursidor under våren. ”Det är ingen mänsklig rättighet att leva på sin konst”, tyckte några. Andra stod på Nikes sida och själv tycker hon att hon ”fick mest kärlek”.

Efter artikeln fick Nike flera andra skrivuppdrag. I dag har hon en egen kultursida i tidningen Syre, ett halvtidsjobb. Utöver det skriver hon låtar till en ny soloskiva och spelar in en skiva med Juka Soma & the Future of Chemistry, där hon är trummis. Och dessutom skriver hon på en ny bok.

– Inte självbiografisk nu, men kanske inte heller en roman. Det är lite hemligt, så pass nytt ännu. Men jag har starkt flöde i pennan just nu, säger Nike.

Skivan med bandet släpps i höst, soloskivan troligen i början av 2017. Konkreta planer längre fram än så har Nike inte.

– Det är väl ganska lång tid! Men sen…? Jag kommer att fortsätta att göra det jag gjort i hela mitt liv.

Fakta

Morfar var känd arkitekt

Namn: Nike Markelius

Ålder: 53 år.

Bor: Lägenhet i Farsta strand. ”Jag gillar egentligen bäst att bo i hus, men jag tycker om det här området. Vi ser Magelungen genom fönstret och jag promenerar en timme vid sjön nästan varje dag.”

Familj: Döttrarna Alva och Aili. Alva är starkt miljöengagerad i bland annat Fältbiologerna. Aili spelar liksom mamma trummor i ett punkband och fotograferar mycket, bland annat har hon tagit omslagsbilden till Nikes bok. ”Mina döttrar är uppvuxna med att det går att förändra världen, med aktivism eller med konst.”

Känd morfar: Sven Markelius (1889–1972), funkisarkitekt och stadsplanedirektör i Stockholm 1944-54.

Aktuell: Bokdebuterar med självbiografiska ”Trumslag hjärtslag”.