Hon bygger upp en egen värld i miniatyr

Helena Blomqvist har arbetat med utställningen Florentine på Lars Bohman Gallery i tre år. Fotografierna är tagna med analog kamera. ”Jag känner mig mer bekväm med kornigheten”, säger hon.
Helena Blomqvist har arbetat med utställningen Florentine på Lars Bohman Gallery i tre år. Fotografierna är tagna med analog kamera. ”Jag känner mig mer bekväm med kornigheten”, säger hon.
Florentine är Gertrude Stein, hon är prima ballerina Anna Pavlova, hon är Simone de Beauvoir och Jackie Kennedy. Och samtidigt är hon ingen av dem, bara ett dokument av tiden.

– Jag har tänkt mycket på tidens gång och förlorad tid, säger konstnären Helena Blomqvist om sin utställning Florentine.

Den som kliver in på Lars Bohman Gallery på Karlavägen 9 får från och med i morgon eftermiddag en inblick i Florentine Steins värld.

Den gamla damen har huvudrollen i konstnären Helena Blomqvist fotoutställning där de 31 verken kan ses som fotografier från Florentines fotoalbum.

– Hon blickar tillbaka på sitt långa liv, minns, hallucinerar och fantiserar, säger Helena Blomqvist.

Precis som när det gäller Florentines historia är det svårt att veta vad som är verkligt och inte på de drömlika fotografierna.

Figurerna är ibland riktiga människor, andra gånger uppstoppade djur eller skulpturer.

Vissa miljöer har Helena Blomqvist själv byggt upp, som Florentines gata, andra är verkliga platser som slottet eller den grönskande ängen i skånska Haväng på Österlen där Florentine fotograferats i sällskap av en grupp möss.

– Det är som en filminspelning där jag är regissör, kostymör, scenograf, ljussättare, fotograf och allting, säger hon.

Helena Blomqvist gjorde sin debut på konstscenen år 2000 med serien First Women on the moon. Där placerade hon kvinnor i traditionellt manliga hjälteroller. I den här utställningen har tidens gång och stora kvinnliga personligheter från 1900-talet inspirerat.

Helena Blomqvist nämner Gertrude Stein, Simone de Beauvoir, Anna Pavlova och Jackie Kennedy som kvinnor Florentine skulle kunna representera. Men det är snarare ett slags dokument av tiden än av dem som personer, menar hon.

– När det gäller väldigt gamla kvinnor så har de sällan en huvudroll utan befinner sig ofta i periferin, så därför tycker jag att det är intressant att lyfta fram Florentine.

Vernissage torsdag kväll 17.00-20.00. Utställningen hänger till 23 april.

Fakta

Helena Blomqvist

Namn: Helena Blomqvist

Bor: På Söder med maken Jonas Brandin, sonen Benjamin och dottern Edith.

Gjorde konstnärsdebut: År 2000 med serien ”First Women on the moon”.

Teknik: Snickrar, syr och bygger miljöer och figurer för hand som hon fotograferar analogt och jobbar vidare med i datorn

Aktuell: Med utställningen ”Florentine” på Lars Bohman Gallery på Karlavägen 9, Östermalm. Visas mellan 17 mars och 24 april.