Hon får dig att bli grön

Hemma hos miljöinspiratören Edit Künstler finns det gott om begagnade möbler, som den här klassiska fåtöljen.
Hemma hos miljöinspiratören Edit Künstler finns det gott om begagnade möbler, som den här klassiska fåtöljen.
Hon bor i en villa inredd med möbler från Myrorna och bär kläder av återvunnet material.

Miljöinspiratören Edit Künstlicher försöker leva som hon lär – men har svårt att sluta älska att köra bil.

I den nationalromantiska villan från tidigt 1900-tal i Högberga har Edit Künstlicher inte hunnit fixa till överallt, men det som är färdigt är riktigt snyggt och går i stil med husets ålderdomliga yttre.

– Allt här utom lamporna och soffan är från Blocket och Myrorna, säger hon.

Familjen flyttade hit från en villa i Gåshaga och lämnade då mycket av det gamla funkismöblemanget till bättre behövande. De köpte i stället väl valda och billigare begagnade föremål i klassisk design.

Några saker gick att använda direkt, andra fick renoveras lite.

Att konsumera med glädje, men utan att bli en miljöbov är en del av vad webbmagasinet och bloggforumet Living Green handlar om. Edit Künstlicher startade det 2009 efter att hennes liv hade förändrats.

När första barnet kom, drabbades det av mjölkallergi. Eftersom mjölk är en ingrediens i mängder av olika livsmedelsprodukter, fick hon ingående börja studera olika innehållsförteckningar.

Medan hon stod i livsmedelsbutiken och läste på paketen upptäckte hon något annat.

– Jag började fråga mig vad alla de här E-numren var och undrade hur många miljögifter vi utsätter våra barn för egentligen. De finns ju i leksaker och i mycket annat, säger Edit Künstlicher.

Hon ville leva miljövänligare men tyckte att det var svårt att få inspiration i de olika livsstilsmagasin som fanns. De flesta verkade vara relativt ointresserade av miljö.

För att göra en lång historia kort var det då tanken på Living Green föddes.

Nu har hon gjort sitt nya forum till en virtuell mötesplats för människor som är intresserade av frågor som rör livsstil och miljövänligare konsumtion.

– Konsumentkrafterna är en av de starkaste krafter vi har i samhället, men så länge konsumenterna inte efterfrågar giftfria kläder så kommer det att vara svårt att hitta, säger Edit Künstlicher.

Hon försöker dock tala lite mindre om gifter, miljöförstöring och världens undergång, och mer om att leva hälsosamt, miljövänligt och välja hållbara produkter.

Hon aktar sig också för att framställa en miljövänlig livsstil som något ”alternativt”. Av samma skäl inleder hon gärna samarbeten med människor och sponsorer som inte tidigare profilerat sig som miljövänner.

Målet är att kommunicera med majoriteten av alla vanliga människor som vill hitta miljövänligare sätt att leva sina liv.

Själv framhåller hon sig inte som ett helgon, men hon säger att hon försöker göra medvetna val. Att gå över till att resa miljövänligt beskriver hon som något av det svåraste. Hon erkänner att hon verkligen gillar att köra bil. Senast hon köpte en fick det bli en miljöklassad bil med dieselmotor.

– Det köpet våndades jag väldigt mycket för. Nu kommer det mycket elbilar och så fort som det kommer en bra elbil som passar familjen och plånboken vill jag skaffa en sådan, säger hon.

Den här fåtöljen hittade Edit på Myrorna.

Fakta

Egen företagare som delar ut miljöpris

Namn: Edit Künstlicher.

Ålder: 38 år.

Bor: Villa i Högberga.

Familj: Make och två barn.

Yrke: Egen företagare.

Driver: Webbmagasinet Living green, som är en bloggportal och ett webbmagasin med 5000 ­medlemmar och en grön inriktning.

Aktuell: Delade nyligen för andra året i rad ut priset Living Green Award till företaget Gro Play som gör pedagogiska miljöspel för barn.