Hon trollar fram ett lejon

Under 45 minuter i Jessica Svenssons händer förvandlas Marko Lehtosalo till lejonet som söker efter mod.
Under 45 minuter i Jessica Svenssons händer förvandlas Marko Lehtosalo till lejonet som söker efter mod.
Maskören Jessica Svensson fixar looken åt ­karaktärerna i Trollkarlen från Oz som spelas på Maxim­teatern.

Lokaltidningen Mitt i kikade in i logen för att följa förvandlingen då Markoolio blir ett lejon.

Två rejäla buketter sminkpenslar, klister, ögonskuggor, sprej, latex, en jättelik pudelrockarperuk och Marko ”Markoolio” Lehtosalo. Förvandlingen kan börja. Nu ska en folkkär artist bli ett fegt lejon i musikalen Trollkarlen från Oz.

– Du är ett ganska skabbigt ­lejon i dag med den där skäggstubben, ett lejon som levt rockstjärneliv, skojar Jessica Svensson och fluffar till manen.

Den gigantiska peruken har åkt tunnelbana och är lite trasslig. Kam och mer sprej.

– Ja, eller E-type? föreslår Markoolio.

Jessica Svensson har jobbat som maskör i 18 år och med allt från reklamfilm till opera.

Nu har hon designat smink och peruk till det fega lejonet, Plåtmannen, Fågelskrämman och de andra karaktärerna i Trollkarlen från Oz.

– Med Marko är det ganska tacksamt. Han har höga kindben och ett brett ansikte, ungefär som ett lejon. Och så har han ju en huggtand.

Marko pustar under det varma hårsvallet och visar upp en vass gadd i spegeln. Kombinationen päls, man, dans och starkt scenljus betyder att Jessica måste göra viktiga avvägningar.

– Jag kör fettbaserat smink som inte löses upp. Marko svettas mycket och vi vill inte att han ska se ut som Gene Simmons en dålig dag.

Trollkarlen från Oz spelas i Stockholm fram till mars, därefter väntar turné.

Men när Mitt i besöker Maxim i slutet av oktober råder premiärnerver. Tobbe Blom som – så klart – spelar trollkarl, är magsjuk och ensemblen nojar och huttar vitpepparkorn mellan kaffekopparna. Gänget på och bakom scen blir tajt efter intensiva arbetsveckor.

– Man blir som ett resande cirkussällskap. Förut jobbade jag en del utomlands, men det sliter på tillvaron hemma. I dag skulle jag inte ta ett jobb som innebär att man måste vara borta i fyra månader, säger Jessica, som vid ­sidan av masker och peruker lever svenssonliv i Solna sedan 2009.

Det tar ungefär 45 minuter för henne att göra Markoolio till lejon. Långa pass vid spegeln gör att logen även blir en plats för skådespelare att, metaforiskt, ta av sig masken.

– När man jobbar tätt ihop och tar mycket på en person får man en relation. Man kanske är borta från familjen och behöver prata. Om jag kan avslöja någon hemlis om en skådespelare? Nej, vad som sägs i masklogen stannar i masklogen. Det är heligt, säger Jessica.

Fakta

Sminkade till Göta kanal 3

Namn: Jessica Svensson.

Ålder: 42 år.

Bor: Näckrosen.

Yrke: Maskör.

Familj: Fästmannen Johan och bonusbarnen Anton, 16, och Ella, 12.

Produktioner (i urval) tv: Skilda världar, Sen kväll med Luuk, Lasermannen, Arne Dahl.

Produktioner (i urval) film: Storm, Göta kanal 3, Rally­brudar.