Hon vill få fler tjejer till spelbranschen

Kimberley Åhage vill få in fler tjejer i spelbranschen.
Kimberley Åhage vill få in fler tjejer i spelbranschen.
Som ett kort i Hearthstone.
Som ett kort i Hearthstone.
Kimberley har själv ägnat sig åt cosplay.
Kimberley har själv ägnat sig åt cosplay.
Som en ghost soldier i Starcraft.
Som en ghost soldier i Starcraft.
Den mesta arbetstiden handlar om att kommunicera på sociala medier.
Den mesta arbetstiden handlar om att kommunicera på sociala medier.
Kistatjejen Kimberley Åhage, 24, har redan sitt drömjobb – hon arbetar med spel. Hon ser gärna att fler tjejer vågar satsa på spelbranschen.

– Jag har nästan bara positiva erfarenheter. Tjejer välkomnas så det är inget att oroa sig för, säger hon.

Kimberley Åhage ser sig själv som en spelnörd. Hon spelade det mesta under uppväxten, köade utanför butiker när stora spel släpptes och fortfarande när hon umgås med vänner i det verkliga livet är temat oftast spel.

– En bra fest för mig är att dricka öl och spela Mortal Kombat (ett brutalt slagsmålsspel i karatestil). Det är kanske inte jättesocialt men man får döda folk och det gör att man får bort mycket aggressioner inom sig. Jo, jag har bara spelvänner, skrattar Kimberley.

I en kedja om halsen bär Kimberley ett usb-minne. Där förvarar hon hela sitt yrkesliv.

– Här har jag alla siffror om sponsorer och antalet besökare från alla jobb jag gjort, säger hon.

Och det har blivit en hel del jobb. Kimberley har under de senaste åren varit inblandad i de flesta stora spelhändelser i Sverige och några utomlands. Listan över vad hon gjorde 2015 består av uppdrag för olika spelföretag och uppdrag på spelmässor som Gamex och Dreamhack. Hon syns också i tv och hörs i radio som en representant för spelbranschen.

– 2015 var ett intensivt år och 2016 blir ännu värre.

Kimberley växte upp i Kista och gick på Igelbäcksskolan och Ärvingeskolan. Sedan blev det estetiskt program på S:t Eriks gymnasium på Kungsholmen. Kimberley har slagit sig in i spelbranschen genom att helt enkelt ta egna initiativ.

– Det började på allvar i gymnasiet när jag arrangerade en Japan-loppis med manga och cosplay på Kulturhuset vid Sergels torg. När dörrarna öppnades stod 500 människor i kö för att komma in så det gick ju minst sagt bra.

Det var också så Kimberley kom in på cosplay, som går ut på att klä ut sig till olika spelfigurer. Om spelbranschen i stort är mansdominerad så är det precis tvärtom inom grenen cosplay – där dominerar kvinnorna. Efter succén med Japan-loppisen kontaktade Kimberley olika spelföretag och erbjöd sig att klä ut sig, hjälpa till på olika event och på den vägen har hon skaffat sig ett namn i spelbranschen och anlitas flitigt för marknadsföringsuppdrag.

Själv säger hon att hon bara har goda erfarenheter av att ha arbetat inom den mansdominerade spelbranschen och att tjejer välkomnas.

I höstas landade Kimberley många spelnördars drömjobb – hon arbetade under några månader på Blizzards kontor i Paris och har nyligen återvänt till Sverige. Det amerikanska spelföretaget ligger bakom succéer som Diablo, Starcraft, Warcraft och inte minst World of Warcraft.

Blizzards senaste spel Hearthstone och Heroes of the Storm har också blivit stora framgångar och senare i år släpps skjutspelet Overwatch och en ny expansion av World of Warcraft. Kimberley hoppas få jobba med lanseringen av spelen i Sverige.

– Tiden på Blizzard var mycket lärorik och det jobbade många tjejer där. Mitt tips är att se det som positivt om du är ensam tjej i ett rum. Om alla tittar på dig kan man enkelt få första ordet och varför inte det sista också. Så det är bara att ta för sig, säger hon.

Kimberley ser fram emot alla kommande evenemang under året men känner att jobbet ibland tar för mycket tid från annat.

– Jag tycker inte att jag har tillräckligt med tid till att spela, säger hon.

Fakta

Kimberley listar sina topp 5-spel

1. Starcraft. Strategispel med hög fart och det är mycket att tänka på hela tiden och många strategier att välja mellan.

2. Wave Race 64. Racingspel med vattenskotrar från 1990-talet. Kul.

3. CS:GO. Skjutspel i förstapersonsvy. Allt går snabbt.

4. Don’t Starve. Indiespel som handlar om att överleva med en estetik som om en 5-åring ritat det.

5. Mortal Kombat. Klassiskt fightingspel som är roligt att spela med vänner.

Fakta

Kimberley Åhage

Spelarnamn: Murphy.

Ålder: 24.

Bor: Kista, pojkvän i Haninge.

Aktuell: Karriär i spelbranschen.