Huddinge kan få egen biograf

Det har fäktats och stångats om kulturen i Huddinge genom åren. Nu har dock idén om ett kulturhus i Huddinge centrum fått fäste.

Det är inte omöjligt att Huddingeborna får en egen bio i byggnaden.

– Jag vill inte stänga några dörrar alls när det gäller ett kulturhus utan vill titta brett på en lösning. Huvudprincipen är att det ska vara flexibelt, ett medborgarkontor, huvudbibliotek och kanske en digital biograf, säger Vibeke Bildt (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Sådana visionära ord kan politikerna i Huddinge nu börja bolla med.

I förra veckan klubbade nämligen kommunfullmäktige igenom att ett 4 000 kvadratmeter stort kulturhus ska ingå i förstudien när det nya Huddinge centrum ska ta form.

– För mig är den här frågan av avgörande vikt, en stor kommun som vår måste erbjuda ett bättre kulturutbud. Vi har inte haft en biograf här på 100 år, bortsett från ett par mindre lokala initiativ, säger Vibeke Bildt.

Men ett sådant renodlat kulturhus som finns i exempelvis Haninge är det i inte tal om. Bildt ser hellre att byggnaden blir flexibel.

Som det hette i ett tidigare tjänsteutlåtande; gränsen mellan kultur, bildning och offentlig service skulle bli mindre skarp med ett kulturhus.

– Man kan ha en kombination där lokalerna kan utnyttjas på lite olika sätt. Tiden är förbi då man gjorde kulturhus med versaler. Jag tycker att det kan kallas för det men det ska inte bara vara ett kulturhus, säger Vibeke Bildt.

Kulturhuset är en del av planen över det nya kommunhuset som ska bli 16 våningar högt, enligt arkitekttävlingen som hölls i juni 2012.

Nästa steg är att börja arbeta fram detaljer, något som kommunen gör tillsammans med Huge.

– Om allt skulle rulla på planenligt så skulle man kunna börja bygga i mitten av 2015. Men bollen ligger lite hos kommunen nu för vi vet inte exakt vad lokalerna ska innehålla, säger Christina Hansson, affärsområdeschef på Huge.