Hyllade Farstakonstnären Joanna ställer ut

Joanna Millares Rosell, hemma vid staffliet.
Joanna Millares Rosell, hemma vid staffliet.
Farstabon Joanna Millares Rosell älskas i lokala facebookgrupper, för sina akvareller där Farsta är motiv. Nu gör hon entré i gallerivärlden. I november ställer hon ut på Galleri Movitz på Södermalm.

Motivet är minst sagt alldagligt. En sommartom gata med en bil i fonden och en pizzeriaskylt i förgrunden. Men det är något med stämningen. Den som ser Joanna Millares Rosell akvarell av pizzerian Lilla Bas på Larsbodavägen känner värmen från asfalten och den svalkande skuggan från träden. Så blev akvarellen också ”bombad” med likes när hon lade ut den på Facebook, i Farstagruppen.

Pizzerian Lilla Bas på Larsbodavägen. Akvarell av Joanna Millares Rosell.

Pizzerian Lilla Bas på Larsbodavägen. Akvarell: Joanna Millares Rosell.

– Jag gjorde den på uppdrag av en man som tidigare köpt en målning på Munkforsplan. Han hade bott i ett av husen vid Larsbodavägen i många år och ville ha just det motivet, berättar Joanna Millares Rosell.

Akvarellen på Lilla Bas är således redan såld, men i november finns chansen att se flera av hennes andra akvareller, i galleri Movitz på

Hornsgatan 40 på Södermalm. Den 10 november är det vernissage.

– Det ska bli jättekul. Jag ställer ut tillsammans med tre andra, som också bor i söderort, en som målar och en som fotar, berättar Joanna Millares Rosell.

Utställningen blir hennes första i ett galleri. Tidigare har hon ställt ut på socialförvaltningen i Farsta, där hon jobbar. Måleriet är en hobby, som tog fart sedan hon gått en kurs i måleri och teckning 2015.

– Jag målar ofta motiv från Farstaområdet, även om jag gör annat också. Det som lockar mig är att vad som helst kan vara vackert. En vattenpöl på en gata eller en husfasad, säger Joanna Millares Rosell.

”Stairway to heaven”: trappan upp till Boforsgatan vid rondellen på Magelungsvägen i Farsta. Akvarell: Joanna Millares Rosell

En av målningarna som ska vara med vid utställningen heter ”Stairway to heaven”. Den visar trappan upp till Boforsgatan vid rondellen på Magelungsvägen en sommardag, med fint spel mellan ljus och skugga. En annan av målningarna visar gångvägen från centrum ner mot Farstastrandsbadet. På den får den lågt stående solen björkarna att brinna i ett snöklätt vinterlandskap.

– När jag är ute och går tar jag fram mobilen när jag hittar ett motiv som jag tycker är fint. Sedan målar jag utifrån fotografiet. Men i somras provade jag att måla utomhus också, berättar Joanna Millares Rosell.

Gångvägen från centrum ner mot Farstastrandsbadet, vintertid. Akvarell av Joanna Millares Rosell

Gångvägen från centrum ner mot Farstastrandsbadet, vintertid. Akvarell: Joanna Millares Rosell

Fakta

Vernissage den 10 november

Namn: Joanna Millares Rosell

Ålder: 35 år.

Bor: Ekshäradsgatan i Farsta.

Familj: Man och två flickor.

Jobb: På socialförvaltningen i Farsta.

Hobby: Måleri.

Aktuell: Ställer ut sina akvareller med Farstamotiv, på galleri Movitz på Hornsgatan 40 på Södermalm, den 10–15 november. ”Tre målare och några foton”, heter utställningen.