Hyllade radhus får kritik

Leo Botis utanför sitt lilla hus som sticker ut bland radhuslängorna på Randersgatan. Han tror inte att han kommer att rösta på något hus
Leo Botis utanför sitt lilla hus som sticker ut bland radhuslängorna på Randersgatan. Han tror inte att han kommer att rösta på något hus
Radhusen på Randersgatan i Kista lovordas bland branschfolk för sin omvandling. Men de som bor 
i dem är inte lika lyriska.  Victoria Tower fick pris i fjol.
Radhusen på Randersgatan i Kista lovordas bland branschfolk för sin omvandling. Men de som bor 
i dem är inte lika lyriska. Victoria Tower fick pris i fjol.
Ericssons kontorsbyggnad.
Ericssons kontorsbyggnad.
Radhusen på Randersgatan hyllas för sin omvandling efter renoveringen och är en av ­finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2013.

Men hyresgästerna själva är inte så imponerade. Många tycker att ombyggnaden har skötts slarvigt.

På senare år har Kista fått flera spektakulära byggnader som uppmärksammats, både i Sverige och utomlands.

Av de projekt som byggdes förra året finns två med bland de tio finalisterna till Årets Stockholmsbyggnad. Det ena är Ericssons kontorsbyggnad på Torshamnsgatan 21. Det andra är radhusen på Randersgatan i Kista, som Svenska bostäder håller på att renovera.

I beskrivningen till varför Randersgatan är en av finalisterna finns det många fina ord om projektet. Det lyfts bland annat fram att grannarna har fått vara med och bestämma hur radhusen ska rustas upp.

Bland juryns kommentarer finns också hyllningar. Stadsarkitekt Karolina Kayzer skriver: ”Arkitektonisk kvalitet kan vara något så enkelt som ett tillägg av en fransk balkong, en möjlighet att i morgonrock dra in vårluft i lungorna, större fönster och eget skärmtak.”

Arkitekten Torleif Falk är inne på samma linje: ”Med hjälp av de boendes input och önskemål har man likt ett omvandlingsnummer givit ett slitet och bedagat radhusområde ett helt nytt liv.”

När Lokaltidningen Mitt i besöker radhusområdet möts vi av andra tongångar. Många hyresgäster känner att de inte alls har fått vara med i processen, och en del tycker till och med att det var bättre innan husen byggdes om.

– Det är mycket slarvigt gjort. De har också tagit in billiga vitvaror i köket som inte fungerar så bra. Och min diskmaskin slarvade de bort, så nu får jag diska för hand, säger Katly Aloui, som bor i ett av husen och inte är särskilt imponerad över nomineringen.

– Jag hade själv renoverat mitt hus och hade bättre vitvaror innan, säger hon.

Hon visar andra slarvfel i huset, som blå stänkfläckar på golvlisten i vardagsrummet och att de byggt igen altandörren från köket.

– De har sagt att den ska öppnas, men jag vet inte när de ska göra det.

I radhusområdets minsta hus, en tvåa, som ser ut som en gullig sommarstuga, bor Ingegärd och Leo Botis. De var med på något av mötena som Svenska bostäder höll för hyresgästerna inför renoveringen.

– Men det känns inte som att vi har fått vara med och bestämma så mycket. Förutom om förråden, de ville ta bort dem men vi hyresgäster ville ha kvar dem.

De fick bestämma vilka tillval de skulle ha invändigt, och fick välja mellan ett par alternativ.

– När vi skulle göra tillvalen hade vi bara en halvtimme på oss. Det kändes väldigt stressigt att bestämma kakel, färger och tapeter så snabbt, säger Leo.

– Men vi är nöjda nu, de har fixat det vi har klagat på, säger Ingegärd.

Mir Ullhammar är projektledare för Svenska bostäders radhus på Randersgatan. Hon blir förvånad när hon hör att boende upplevt sig stått utanför processen.

– Det var väldigt synd att höra. Vi hade en samrådsgrupp med väldigt många möten. Vi försökte verkligen få med de boende, säger hon.

Men att husen nu kan prisas är hon gladare över.

– Det var helt oväntat och roligt att de prissätter de små detaljerna, som balkonger eller skärmtak, säger hon.

När vi skulle göra tillvalen hade vi bara en halvtimme på oss. Det kändes väldigt stressigt att bestämma kakel, färger och tapeter så snabbt.Leo Botis, hyresgäst, Randersgatan

Fakta

Nu är det sista veckan att rösta

Ericssons kontorsbyggnad, som är ritad av Wingårdh Arkitektkontor, är också en av de tio finalisterna. ”Stramt och minimalistiskt komplex”, anser juryn.

Sista dag för att rösta är den 14 april. Läs om hur man gör på Årets Stockholmsbyggnad på Stockholms stads hemsida.

Scandic Victoria Tower tilldelades första pris i kategorin hotell/fritid i den internationella tävlingen World Architecture Festival 2012.