I helgen hyllas rabarbern i Brottby

Sura, trådiga och ihärdiga. Trots rabarberns mindre smickrande beskrivning är den ett givet inslag vid många vårliga fikastunder. På söndag hålls det festival i den syrliga växtens ära.

– Med lite socker på blir de alldeles ljuvliga, säger Marianne Carlston.

Hon är en av arrangörerna av Össeby hembygdsförenings årliga rabarberfestival. Vid det gamla torpet Kvarnstugan i Brottby sticker rosa-röda stjälkar upp ur marken.

De ljusgröna bladen är ännu ganska små. Om en dryg vecka ska plantorna ha vuxit till sig, tror Marianne. Lagom till festivalen.

– Då kommer de att vara alldeles perfekta. Det gäller att passa på innan blommorna slår ut och de blir mer trådiga. Men om en vecka kommer den vara mjäll och fin, säger hon.

Förutom plantorna själva, kommer rabarber i alla möjliga former att finnas på festivalen. Kakor, sylt, pajer, saft och konstverk. Vid Kvarnstugan har rabarbern vuxit och blommat i många år.

Hur många vet inte Marianne, de fanns där långt innan hembygdsföreningen tog över. Men en planta kan bli 15 år, ibland ännu äldre. Rabarbern kommer ursprungligen från Sibirien. Redan för flera tusen år sedan använde kineserna växten inom medicinen. Den sägs vara bra mot matsmältningsproblem, malaria och feber. Under 1700-talet hittade medicinalväxten till Sverige. Vid den här tiden var den värd tre gånger så mycket som opium. Numera växer den i var och varannan trädgård. Under 1800-talet började den sura växten användas i köket. Numera är rabarberpaj och kakor, med luftig vaniljsås eller söt glass, ett tecken på att våren är här.

– Ute i min stora trädgård är rabarbern det enda som kan ätas redan i maj. Potatisen och sparrisen kommer senare, säger Marianne Carlston.

– Jag har odlat den i nästan hela mitt liv. Och jag blir aldrig trött på rabarber.

Fakta

Marmeladrecept

1 kilo rabarber.

1 kilo strösocker.

Skär rabarbern i bitar och varva dem med sockret. Låt stå ett dygn.

Koka alltsammans långsamt tills rabarbern är mjuk, det tar ungefär en timme.

Blanda i riven ingefära, smaka av.

Förvaras svalt.

Källa: Marianne Carlston