I höst spelar Lisa sitt livs roll

Lisa Stadell kramar om Bruno Mitsogiannis, som spelar hennes make i musikalen Jersey Boys. Till vänster motspelarna Rafael Edholm och David Lindgren.
Lisa Stadell kramar om Bruno Mitsogiannis, som spelar hennes make i musikalen Jersey Boys. Till vänster motspelarna Rafael Edholm och David Lindgren.
Hon kanske främst är känd för sin medverkan i sommarturnén Diggiloo. Nu kan Lisa Stadell vara på väg mot sitt verkligt stora genombrott inom musikalvärlden. I höst gör hon den största kvinnliga rollen i Broadwaysuccén Jersey Boys.

Vägen till en större roll har varit lång för Edsbergsbon Lisa Stadell. 1999 gick hon ut Dansforum i Göteborg. Sedan dess har hon försörjt sig som dansare och musikalartist, men utan att få någon större roll.

– Jag spelade älskarinnan i ­Evita, men det var bara en liten roll. I Jersey Boys har jag den största kvinnliga rollen. För min del är det den största rollen jag någonsin har gjort och jag hoppas att den ska leda till något ännu större, ­säger hon.

I Jersey Boys, med premiär på ­Chinateatern den 18 september, spelar hon hustrun till Frankie Valli (här spelad av Bruno Mitsogiannis), sångare i 60-talskvartetten ”The Four Seasons”, som handlingen kretsar kring. Lisa Stadell förstår varför just hon får spela den hårdhudade Mary Delgado.

– Vi har liknande egenskaper. Hon är en kaxig kvinna som vet vad som krävs för att ta sig fram. Med åren har jag också fått den erfarenheten.

Jämfört med tidigare roller utvecklas den här under musikalens gång.

– Det är annorlunda för mig, men också roligare eftersom man måste ta fram många fler nyanser och jobba med så många olika sinnesstämningar. När jag står på scen vill jag beröra och det får jag verkligen göra här.

Att det tagit så många år innan karriären tagit fart för Stadell har stundtals varit tufft. Samtidigt känner hon, med facit i hand, att det inte är så dumt att genombrottet inte kom tidigare.

– Jag är ändå nöjd att jag får chansen när jag har samlat ihop så mycket erfarenhet. Det har inte alltid varit lätt tidigare och det är klart att man har ställt sig frågan ”är det värt det här?”. Jag har jobbat med detta i 16 år, skaffat två barn och därmed också tvingats tacka nej till en del lockande erbjudanden. I dag känner jag att det absolut varit värt det, säger Lisa ­Stadell.

Fakta

Hoppas få göra Sally Bowles

Namn: isa Stadell.

Ålder: Nyss fyllda 39 år.

Bor: Villa i Edsberg.

Aktuell: Gör största kvinnliga rollen i musikalen Jersey Boys.

Familj: Mannen Jakob Stadell (känd musikalartist) samt barnen Leo, 10 och Zion, 8.

Drömroll: Sally Bowles i Cabaret.