Idol får fler att lära sig spela

Gitarr och piano är de hetaste kurserna på Kulturskolan. Här finns lika många i kö som antagna.

Tv-program som Idol bidrar till populariteten.

Det börjar med piano, sedan letar sig en ensam klarinettstämma fram och slingrar sig fantasifullt runt pianotonerna. Ensemblen på Kulturskolan som repar inför en konsert om två veckor består av sex pianister, en klarinettist och en sångerska.

Sammansättningen speglar ganska väl elevtillströmningen på Kulturskolan i Vallentuna. Här är det rusning till kurser i piano medan det nästan alltid går att få plats på kurser i blåsinstrument.

Även gitarrkurserna är fulla.

Just nu studerar 126 elever piano och lika många gitarr på Kulturskolan. Men köerna till de båda instrumenten är långa. 120 barn står på kö till piano och 137 till gitarr.

– Vi har ungefär lika många sökande som antagna. Många gånger har jag önskat att jag själv vore gitarr- eller pianolärare så att vi kunde ta in fler elever, säger Carola Söderman som är administrativ samordnare på Kulturskolan.

Men trots köerna finns inga planer på att utöka antalet platser eller anställa fler lärare.

– Vårt politiska uppdrag är inte att vara en gitarr- eller pianoskola, utan en kulturskola med ett brett utbud, säger Carola Söderman.

Enligt henne finns goda chanser att få en gitarr- eller pianoplats eftersom många som står i kön egentligen inte är intresserade.

– Vi har många som står i kö som tackar nej. Dessutom är det stor omsättning i nybörjarkurs­erna, säger Carola Söderman.

Hon tror att gitarrens och pianots popularitet beror på att de är välkända.

– I grundskolans musikundervisning presenterar man ofta gitarren för barnen.

Dessutom får instrumenten en hel del mediaskjuts.

Det märks, enligt Carola Sörman, att många tittar på Idol där det alltid finns någon som spelar gitarr eller piano vid sina upp­trädanden – sådant sätter spår.

Lydia Ramström är en av alla dem som satsar på piano i Kulturskolan.

Fakta

Här finns kurser i gitarr och piano

”Kulturskolepengen” från Vallentuna går inte att ta med sig. Vallentunabor kan inte få subventionerade kurser hos kulturskolor i andra kommuner.

Kurser i gitarr och piano i ­Vallentuna finns bland annat hos Svenska kyrkans unga (gitarr) och Studieförbundet vuxenskolan (piano).

Det finns även privata alternativ.