Idol har gjort dem till vänner

Sara Sangfelt och Sarah Mathisen fokuserar mer på gemenskapen mellan de tävlande än konkurrensen. Varje hejdå till en utslagen är tufft, tycker de.
Sara Sangfelt och Sarah Mathisen fokuserar mer på gemenskapen mellan de tävlande än konkurrensen. Varje hejdå till en utslagen är tufft, tycker de.
Sara Sangfelt och Sarah Mathisen har gått på samma skola och samma program.

Nu tävlar de mot var­andra i tv-programmet ”Idol”.

Det är fullt på pressträffen när de tolv tävlande i årets upplaga av musikprogrammet ”Idol” träffar media. Kameror blixtrar mot välsminkade ansikten. Sedan är det huggsexa om de tävlande. Radiointervjuer krockar med web-tv-sändningar. Anteckningar krafsas ner, litet kaffe spills och journalister tjuvlyssnar nyfiket på varandras frågor.

I mitten av förra veckan var det elva ”idoler” kvar och enligt programmets princip kommer ytter­ligare en av de tävlande vara borta den här veckan.

Men både Sarah Mathisen, 22 uppvuxen i Vallentuna och Sara Sangfelt, 18 från Österåker hoppas att de ska vara kvar i tävlingen länge.

– Vi två har pratat mycket och hängt en del. Jag hoppas att vi båda klarar det här, säger Sara Sangfelt.

När hon inte sjunger i ”Idol” går hon tredje året på sam­hällsvetenskaps­programmet på Tibble gymnasium i Täby. Det har Sarah Mathisen också gjort. När Sarah hade gått ut skolan började Sara.

– Vi kände inte varandra innan, säger Sarah Mathisen.

Till vardags jobbar hon på en klädbutik. De här veckorna är det dock bara ”Idol” som gäller.

– Jag fattade aldrig att det var så här mycket. Även om det kan vara jobbigt är det kul, säger Sara Sangfelt.

”06.45 åkte jag till studion & nu sitter jag här & laddar i en stor fet onepiece, med en kaffemugg i högsta hugg & med en filt runt huvudet!” tweetade hon för att par dagar sedan.

Hennes tweets handlar också om repetitioner på stora scenen och stylister. Innan Idol skrev hon om misslyckade pannkaksbak.

Idol har förändrat livet för både Sarah och Sara. Ingen av dem hade till exempel stått på stor scen innan programmet. Sarah Mathisen har fått beröm för sitt scenspråk.

– Jag bara lever mig in i och rör mig med musiken, säger hon.

Sara Sangfelt älskar också ­scenen.

– Jag har inte toppsjälvför­tro­ende till vardags. Men på scen är jag som i en bubbla och bara njuter av det jag gör för stunden, ­säger hon.