Improviserade Schlagerfestivalen på Intiman
Improviserade Schlagerfestivalen på Intiman

Improviserad schlager intar Intiman

Kultur 

Eufori, kaos och politik.
Det är vad som utlovas under årets version av den Improviserade Schlagerfestivalen.
I år flyttar festivalen in på Intiman.

Det började som en revolt mot svenskarnas mellomys på 90-talet. Stockholms Improvisationsteater ville skapa en alternativ melodifestival – och satte upp en improviserad schlagerfest i lokalerna på Sigtunagatan.

Resten är historia.

– Vi tänkte att vi kanske kunde göra festivalen roligare. Och det kunde vi, säger Per Gottfredsson, konstnärlig ledare på Stockholms improvisationsteater.

I helgen sätts den Improviserade Schlagerfestivalen upp för 21 året i rad. Den här gången håller man till på Intiman på Odengatan.

– Vi ville flytta upp festivalen lite i år. Nu får vi plats med 584 personer i publiken och vi får större scen, säger Per Gottfredsson.

Så hur går en improviserad melodifestival till? Per Gottfredsson beskriver det som en blandning mellan kaos och eufori.

– Våra improvisatörer får är en titel och en musikstil, sedan sätter musiken igång. Det gör att publiken får vara med när låtarna skapas. Man kommer att få se misstag, improvisatörer som missar ett rim och sånger som tar en helt annan vändning är vad som var tänkt. Och ibland blir det så bra att publiken kommer att förundras över kvaliteten.

Bland artisterna finns kända namn som Uje Brandelius, Stefan Sundtröm, Mia Ternström och Johan Johansson från KSMB. Varje kväll uppträder åtta artister med helt improviserade bidrag.

– Det kommer att bli fantastiska kvällar med fullt ös. Min förhoppning är att låttexterna ska skildra samtiden. Det är så mycket som är upp och ned i världen just nu. Det brukar skildras i våra improvisatörers texter. Ingenting är tillrättalagt, utan kommer fritt från hjärtat, säger Per Gottfredsson.

Fler nyheter från Stockholm

Ett fallfärdigt hus på 55 kvadrat såldes för 4,5 miljoner
Bostad

Miniruckel i Bromma såldes för 4,5 miljoner

Här måste äldre bo i tio månader medan Gustavsgården renoveras
Nyheter

Containerlägenheterna blir större

Brott

Internationellt efterlyst bankrånare gripen

Nyheter

Stadsmuseet rasar mot radhus vid Folkets hus

Nyheter

Polisen självkritisk till insats i Rinkeby

Nyheter

Nej till privat BB i Nacka