Ingen dans på rosor

Nanne Grönvall har minne som en guldfisk när det kommer till koreografi. ”Min danspartner Tobbe har en ängels tålamod.”
Nanne Grönvall har minne som en guldfisk när det kommer till koreografi. ”Min danspartner Tobbe har en ängels tålamod.”
Hon är 52 år, men har ben som en tonåring. Efter att flera gånger ha tackat nej, har nu Nanne Grönwall gett sig in i Let’s dance.

Det allra största problemet är hennes ”guldfiskminne”.

All dans handlar om att visa benen. Nu släpper Nanne Grönvall på hämningarna i Let’s dance. Hennes danspartner Tobias Wallin är lyrisk.

– Nannes ben är enormt snygga! Det är helt sjukt. Hon har ben som en 18-åring.

Är det en fördel att Nanne är så bra på att gå i högklackat?

– Jo, det är det. Ofta är det en liten övergångsperiod när tjejerna får konstiga rörelser i det. För Nanne är det som morgontofflor.

Nanne, som mäter 157 centimeter över havet, ger upp ett hest gapskratt.

– De är ju som skogsmulleskor för mig.

Dansskorna har nio centimeter höga klackar. De skor hon brukar ha när hon sjunger på scenen är dubbelt så höga, men dem kan hon inte dansa i.

– Dem kan jag ha när jag bara behöver sprätta runt själv på scenen, säger hon och sparkar lite i luften.

I Let’s dance måste hon tänka på vad hon gör av armar, ben och höfter. Då kan det bli körigt. Dessvärre har Nanne ”guldfiskminne” när det kommer till koreografi. Texter kan hon plugga in på en dag, med danssteg är det värre.

”Det här har vi väl inte gjort tidigare?” kan Nanne fråga. ”Jo. Precis före rasten, Nanne. Precis före rasten”, svarar Tobias.

– Det finns en begränsning hur mycket koreografi-information jag kan moffa in i huvudet. För mig är det så mycket att smälta, så i stället har det varit bättre att köra några timmar, och sedan kan jag åka hem och testa lite steg i vardagsrummet, säger Nanne.

Står du framför en spegel då?

– Nä, det vågar jag inte! Då tappar jag självförtroendet. Det handlar mer om att nöta grundstegen. Jag har aldrig dansat cha-cha, rumba och slow fox.

Maken Peter är van vid att Nanne ”går all in”. När hon gjorde musikalen Sweet charity tränade hon i vardagsrummet, precis som inför Melodifestivalen.

Tobias säger att Nannes chanser i tävlingen onekligen är bra.

– Hon har en äkta charm. Alla älskar Nanne.

Nanne har fått förfrågan om att vara med i Let’s dance flera gånger. Men först nu är hon sugen på det.

Hon tycker det är fantastiskt att vara 52 och få lära sig dansa. En nackdel är att hon tycker sig med åren ha blivit stelare i kroppen, när hon ska vicka på höfterna i rumba och cha-cha.

Tobias håller inte med. Det sitter bara i huvudet, menar han.

Men Nanne, hur påverkar det här ditt liv med Peter?

– Det är faktiskt så att jag är hemma mycket mer än jag brukar. Annars är jag ute och giggar upp till fyra gånger i veckan. Nu är jag hemma på kvällarna. Det är jättemysigt.

Då umgås hon med nära och kära eller är ute och går med hunden Ripley, en samojed som till skillnad från Nanne älskar snö och kyla.

Peter är entusiastisk och peppar Nanne i hennes nya karriär.

– Han är ju alltid ett fantastiskt stöd. Än så länge är han stolt och glad, men han skulle stötta mig med ett ”äh” även om jag fick en fullständig blackout.

Fakta

Släpper en 60-talsskiva

Namn: Nanne Grönvall.

Ålder: 52 år

Bor: Villa i Danderyd.

Familj: Maken Peter, ­sönerna Robin, Charlie och Felix.

Yrke: Artist.

Aktuell: Medverkar i Let’s dance. Släpper album med 60-talscovers i vår.

Nervositeten: ”Sången är jag så van vid, även om jag kan bli nervös i sång­situationer som Melodi­festivalen. Men dansen är ingenting jag känner mig hemma på”.

Fakta

Nannes bästa tips: Släpp loss!

”Våga släppa loss. Låt bli att hämma dig själv och säga ”inte kan väl jag”.”

”Gå ut på Youtube och titta på danskurser.

”Kör på. Jag har inte hittat någon favorit än, men jag tycker nog att latindanserna är lite roligare. Det är lite svårare med standarddanserna, men nu har vi kört dem och då börjar jag tycka att de är roliga också.”