Min lokala hjälte

Ingen mjölk för mig, tack!

Johan Damgaard bjuder på en kopp. ”Det säljs mycket mörkrostat kaffe i Sverige nu. Men det är också en av anledningarna till att folk häller mjölk i kaffet för att det inte ska bli för starkt.” säger han.
Johan Damgaard bjuder på en kopp. ”Det säljs mycket mörkrostat kaffe i Sverige nu. Men det är också en av anledningarna till att folk häller mjölk i kaffet för att det inte ska bli för starkt.” säger han.
Företaget kallar sin teknik ”slow roast”. Kaffet rostas under längre tid än traditionellt rostat kaffe.
Företaget kallar sin teknik ”slow roast”. Kaffet rostas under längre tid än traditionellt rostat kaffe.
Kaffe från olika delar av världen har olika smak.
Kaffe från olika delar av världen har olika smak.
Tullingerosteriet Johan & Nyström gör kaffe med runda smaker som ska få svenskarna att lämna mjölken i kylskåpet.

– De stora matvarubutikerna talar bara om hyllmeter och pris. Kvaliteten blir därefter, säger grundaren Johan Damgaard.

På Johan & Nyströms kafferosteri i Hamringe vid Tullingesjön förbereder man sig för julen. Johan Damgaard berättar att ett typiskt julkaffe har en smak som är lite fylligare och kryddigare. Han visar runt i fabriken som företaget snart har vuxit ur.

På lagret pekar han på några av de teer rosteriet också blandar. Förpackningarna har etiketter med namn som glöggte och lussete.

– Svenskarna är galna i allt som det står jul på. Men efter jul är vi riktigt trötta på det här, säger han och skrattar.

Även om företaget växer och i dag har ett 50-tal anställda så är man en liten spelare när det gäller vad svenskarna häller i sina koppar. Mikrorosteriets kaffesorter går inte att hitta i vanliga matbutiker, utan återfinns på en del kaféer, restauranger och i kaffebutiker.

Men Botkyrkaföretaget vill förändra svenskarnas förhållningssätt till kaffe. Det gäller både smaken, var kaffet kommer ifrån och hur det framställs.

– Innan vi startade såg kaffebranschen ut lite som vinbranschen på 70-talet, då man typ kunde köpa vitt och rött vin på Systembolaget. I kaffebranschen snackade alla mer om vilken färg det var på paketet än vad kaffet smakade eller varifrån kaffet kom.

Det är nu nio år sedan han och fem kaffeintresserade vänner hittade lokalerna i Hamringe som tidigare inrymt Alfa Lavals gjuteri. Vännerna var först i Sverige med att fokusera på så kallat specialkaffe.

– Lattekulturen är fortfarande stark i Sverige. Svenskarna vill hellre komma in i värmen än dra en snabb espresso. Samtidigt har mjölkindustrin jobbat hårt för detta och gjort ett bra jobb. Mjölk i kaffe står för 30 procent av deras försäljning.

Men nu menar Johan att den svenska kaffekulturen går mot förändring. Han berättar att det dykt upp en mängd nya mikrorosterier de senaste fem åren och att det ökade intresset för specialkaffe kommer att få fler att välja bort mjölken.

– Dricker du ett bra kaffe behöver du inte mjölk. Och med mjölk känner du heller inte vad kaffet egentligen smakar.

Damgaard bjuder på en kopp kaffe intill rummet där de provar fram olika kaffetyper. Det är från Etiopien och har en rund och fruktig smak, en bra bit från det som finns i dussinkannan. Johan berättar att de i sina konceptbutiker försöker få folk som frågar efter mjölk att prova utan.

– Kaffe utan mjölk är en trend i hela världen. Svenskarna kommer att dricka bättre och bättre kaffe. Specialkaffet i Sverige står bara för 3 procent. I USA som ligger några år före är samma siffra 20 procent, säger han.

Fakta

Har funnits i snart tio år

Grundades: 2004.

Handplockat: Företaget köper handplockat så kallat specialkaffe från hela världen som de sedan rostar i Tullinge.

Skrev historia: Rosteriet var det första nya i Sverige sedan 50-talet när det öppnade.

Nobelfest-kaffe: På Nobel­festen den 10 december dricker gästerna kaffe från Johan &Nyström.