Ingenting för degiga typer

Baka bröd har länge varit trendigt.

Så trendigt att man har bestämt sig för att instifta en bröddag i Sollentuna.

Till helgen får degar och bröd den uppmärksamhet de förtjänar.

En deg är en klump tills den blir ett bröd. Första helgen i februari slogs dörrarna upp till brödfestivalen på Historiska museet. Sollentuna hembygdsförening i samarbete med Svenska kyrkan i Sollentuna, Turebergskyrkan, vill inte vara sämre.

– Grejen är den att i Rotsundastugan på Hersby hembygdsgård finns det en gammal bakugn från 1800-talet. Där brukar vi baka ett par gånger om året, säger Göran Lager, ordförande i Sollentuna hembygdsförening, måltidshistoriker och kokboksförfattare.

Bakdagarna brukar vara välbesökta och ibland har det även kommit gäster från andra länder.

– De frågade efteråt varför vi gör det som en uppvisning. Alltså det som vi tycker är historia är aktuellt i andra delar av världen i dag. Nästan alla länder utom de i Asien har ett förhållande till bröd, säger han.

Brödet har också ofta en stark anknytning till religion och kanske främst judendom, islam och kristendom där brödet symboliserar olika företeelser.

– Du vet det första ursprungliga julbordet bestod av lutfisk och en brödhög. Jag är måltidshistoriker och kan se hur bröd varit stommen i historien, säger Göran Lager.

På lördag är det dags att sätta fyr i den gamla bakugnen som måste eldas i minst 12 timmar innan den är färdig att tas i bruk.

Klockan 12 på söndag är det dags att baka innan det är dags för brödmässa i Turebergskyrkan.

Brödet som ska bakas är gjort på mjöl som malts i de gamla lokala kvarnarna Landsnora kvarn och Överby kvarn.

I helgen är det dags för Brödbakningsdagen där besökare får prova på att baka på Hersby hembygdsgård.

På hembygdsgården finns en bakugn från 1800-talet.

Fakta

Började i Egypten

Konsten att baka ett uppluckrat eller jäst bröd utvecklades i forntida Egypten för 4 000-5 000 år sedan. Det äldsta bröd man funnit i Sverige är från cirka 200 år efter Kristi födelse, alltså järnåldern. Fyndet bestod av små förkolnade kornbollar som hittades på Helgö i Mälaren.

Källa: Sveriges bagare & konditorer