Ingvars hyllning till EWK

Ingvar Carlsson var i Huddinge för några veckor sedan och invigde EWK-skulpturen.
Ingvar Carlsson var i Huddinge för några veckor sedan och invigde EWK-skulpturen.
Före detta stats­ministern och Tyresöbon Ingvar Carlsson har ett särskilt öga tecknaren EWK. Han är också en av dem som skänkt pengar till EWK-skulpturen i ­Fullersta.

– Vi kände varandra personligen.

Penna och papper och några streck, det kan räcka för att komma åt de som sitter vid makten. Dessa enkla medel kan till och med få en hel värld att reagera.

Huddingetecknaren Ewert Karlsson, känd som EWK, var en av världens främsta politiska tecknare när han levde.

Han blev något av superstjärna, som EWK-sällskapet skriver; hans mästerliga förmåga att skildra människor och fenomen gjorde honom världsberömd.

EWK hade en nära relation till makthavare i Sverige. En av dem var före detta statsministern, S-ledaren och Tyresöbon Ingvar Carlsson. Han var med och sponsrade en EWK-staty som invigdes nyligen i Fullersta gård.

– Var man politiskt intresserad så gick det inte att undvika honom, jag själv följde honom i flera år. Vi kände varandra personligen, säger Ingvar Carlsson.

Vad var det som gjorde att du fastnade för hans tolkningar av er politiker?

– Det finns de som är elaka genom satir men EWK:s styrka var alltid det politiska budskapet. Genom en bild kunde han presentera en väldigt komplicerad verklighet i världen, säger Ingvar Carlsson.

Ingvar Carlsson berättar om historien med ryska u-båtar i skärgården, en av 80-talets största nyhetshändelser i Sverige. Politiker var skeptiska till att det var u-båt­ar medan militärer var övertygade om det.

I en bild hade EWK ritat av Ingvar Carlsson och dåvarande ÖB, som båda tittar genom en kikare samtidigt.

– I min kikare såg jag lite fåglar medan ÖB såg en massa u-båtar, det var verkligen så det var på den tiden. Vi såg helt enkelt olika saker.

Vilken roll har satiren och politiska teckningar i samhället, anser du?

– Jag tror att de spelar en stor roll. Många människor läser inte ledarna i tidningen, men man tar lätt till sig en teckning, säger Ingvar Carlsson.

Den före detta statsministern har själv använt sig av satir.

Det började med att komikerna Hasse och Tage i tv liknade Ingvar Carlssons ansikte vid en sko. I ett senare tv-program, ”Barnjournalen”, så ombads Ingvar Carlsson att rita av sig själv på ett A3-ark.

Han ritade av sin sko på papperet och lade till ett par glasögon. Det hela vändes till en stor pr-succé i den politiska kampanjen ”Fotfolket”.

Håkan Bull i EWK-sällskapet menar att EWK hade ett särskilt öga till dåvarande statsministern.

– Han bidrog faktiskt till en positiv bild av Ingvar Carlsson. EWK var aldrig grym eller elak, han avtecknade kärleksfullt men hade en politisk laddning i bilderna.

Fakta

EWK har eget museum i Fullersta

Ewert Karlsson, EWK, (1918-2004) flyttade till Huddinge 1951.

Han var verksam som politisk tecknare i bland annat Aftonbladet och tidningen Land.

EWK har haft ett eget museum i Fullersta gård sedan 2009.

I början av november invigdes EWK-skulpturen gjord av Thomas Qvarsebo. Den finns på museet.

Sedan år 2000 delas ett pris ut till konstnärer som verkar i EWK:s anda, på 10 000 kronor.

Källa: EWK-sällskapet