Inred med loppisfynden

Elsa Billgren tycker att man kan låta sakerna man köpt stå i ett hörn ett tag och flytta ut dem i hemmet vartefter.foto: Chris Anderson
Elsa Billgren tycker att man kan låta sakerna man köpt stå i ett hörn ett tag och flytta ut dem i hemmet vartefter.foto: Chris Anderson
Vet du inte var du ska göra av sommarens spontanköpta loppisprylar? Elsa Billgren inspirerar och guidar i hur man inreder med vintage.

– Jag går aldrig förbi en second-hand butik. Jag går alltid in, säger hon.

Väggarna är täckta med gamla brudklänningar och i det höga fönstret står en grammofonspelare.

Bakom det nya skrivbordet sitter Elsa Billgren i blommig klänning och rött läppstift.

Vi träffas i hennes ateljé på Konstakademin en dag i början av augusti. Det är olidligt varmt där inne. I början av september släpps hennes nya bok ”Inred med vintage” där hon inspirerar, guidar till de riktiga loppisfynden och hur man inreder för att få precis den stil man vill ha.

– På semestern köper man aldrig det man behöver, man köper prylar man gillar. Det bästa är att ställa dem i ett hörn som ett stilleben. Sedan tittar man sig omkring på resten och ser vad man behöver byta ut. Efter hand kan man flytta ut loppisprylarna i resten av hemmet och då har man skapat den stil man vill ha, säger hon.

Elsa Billgren tycker att man ska satsa på rena material när man handlar på loppisar, som glas, metall och trä. De håller över tid och går att kombinera med annat. Det finns också en del fallgropar för den oerfarne loppisshopparen.

– En liten reva i en soffa kan lätt bli en stor och dyr reva. Gamla lampor är ofta ursnygga men livsfarliga. Det kräver att man byter sladd och kontakt och kan bli en kostsam historia. Att klä om möbler kostar också mycket.

För att spana efter nya trender brukar Elsa bläddra i IKEA-katalogen och titta på köken.

– I den senaste var det murgröna i köken och hönor som gick omkring och hälften var second hand-prylar. Vi har lämnat salongerna och flyttat ut i ladugården. Just nu är det mycket jordbruksromantik och sent 1800-tal, säger hon.

Enligt Elsa Billgren börjar en trend alltid med maten. Nu när vi vill ha ekologiskt och närodlat och kärnar vårt eget smör smittar det av sig även på inredningen. Det finns en längtan till det ursprungliga och en respekt för hantverk och kunskap.

– Sedan får man tänka att det där rustika och ruffa behöver blandas med något. Kanske ­behövs det lite glitter och glamouröst 70-tal till, säger Elsa Billgren.

I hennes eget hem finns 90 procent gammalt och 10 procent nytt. Men att vara en loppisfyndare kräver sin kvinna eller man.

– Jag försöker alltid komma bakom, in på lagret. Jag tar gärna nummer och åker hem till den som säljer. Det är då man kan hitta fantastiska saker. Men framför allt handlar det om att vara ute ofta, då lär man sig. Att handla vintage kräver en del av en och det gäller att skaffa sig självförtroende, säger Elsa Billgen.

Loppisfynd ur boken ”Inred med vintage”.Foto: Elsa Billgren

Småprylar och roliga saker köps med fördel i stan.